LONDRA (AA) – İsviçre’de Cenevre Motor Show’da BMW Yönetim Kurulu Üyesi Peter Schwarzenbauer, İngiliz Sky News’e, değerlendirmelerde bulundu. Buna göre Oxford şehrindeki "mini" model araçların üretildiği tesisin İngiltere’nin AB’den anlaşmasız ayrılması durumunda ülke dışına taşınmasının değerlendirilebileceğini söyledi.


İngiltere’nin AB’den anlaşmasız şekilde ayrılması halinde Schwarzenbauer, " Bunun bizim için tam olarak ne anlama geldiğini uzun vadede değerlendirmemiz gerekecek. Mini araçlar için ciddi tehlike mevcut.”dedi. 


Schwarzenbauer’ın İngiltere’nin Birmingham şehrindeki motor üretim tesisini de Avusturya’ya taşıyabileceğini söylediği İngiliz basını tarafından da iddia edildi. İngiltere’de BMW, yaklaşık 8 bin kişiye istihdam sağlıyor.


Cenevre’de İngiliz yayın kurumu BBC’ye  yaptığı değerlendirmede Toyota Avrupa Başkanı ve Üst Yöneticisi Johan van Zyl ise şirketin Derby’de planladığı yatırımların, İngiltere’nin AB’den çıkışına ilişkin olası olumsuz gelişmelerle riske girebileceği uyarısında bulundu.


 “Ticarette engeller ve gümrük açısından işler zorlaşırsa geleceğe ilişkin düşünebilmek son derece zorlaşır.” diyen Johan van Zyl, Lojistik anlamında kısa vadece eğer sorunlar olursa bunların üstesinden gelebiliriz ancak bu sürecin düzgün bir şekilde gerçekleşmemesi halinde uzun vadeli nasıl etkileri olabileceğine bakmak zorundayız."ifadelerini kullandı.


İngiltere’deki Toyota’nın yatırım planlarının geleceğine ilişkin olarak Johan van Zyl, “Eğer sonuç uzun vadede çok negatif olursa, bu durum (yatırımların iptali) mümkün.” dedi. 
İngiltere’deki iki üretim tesisinde Toyota hâlihazırda toplam 3 bin kişiyi istihdam ediyor.


Nissan, İngiltere’de Sunderland tesisinde üretmeyi planladığı yeni “X-Trail” modelinin geçen ay İngiltere yerine Japonya’da üretilmesine karar verdiklerini açıklamıştı.
İngiltere’de 1986 yılından beri üretim yapan Nissan'ın, Sunderland’deki tesisinde toplam 7 bin kişi çalışıyor.


Japon otomotiv şirketi Honda, yine geçen ay İngiltere’nin Swindon kentindeki tesisinin 2022 yılında kapatılmasına karar verildiğini bildirmişti.
Honda’nın Swindon tesisinde toplam 3 bin 500 kişinin istihdam ediliyordu. Geçen yıl Honda 160 bin araç üretmiş, bunun yüzde 90’ı ise Avrupa pazarına ihraç edilmişti.
Geçen ay yaptığı açıklamada, ABD’li otomotiv şirketi Ford ise AB’den İngiltere’nin anlaşmasız ayrılmasının yıkıcı etkileri olacağı uyarısında bulunmuştu.


Şirketin ülkedeki yatırım planlarını, İngiltere’nin anlaşmasız bir şekilde AB’den, ayrılmasının etkileyebileceğini belirten Ford, “Böyle bir durum Ford’un ülkedeki üretim faaliyetleri ve İngiliz otomotiv endüstrisi açısından yıkıcı olur. 
İngiltere’de Ford toplam 13 bin kişiyi istihdam ediyor.