Türk ve İngiliz tarafları, Türkiye – İngiltere dış ticaretinin Brexit sonrası, zarar görmeden devam etmesi için formül arıyor.  Öne çıkan formül olarak Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması, iki ülke arasındaki ticaretin sürdürülebilirliği için masanın üzerinde duruyor. Brexit süreci ile ilgili Ege İhracatçı Birlikleri’ni, İngiltere’nin Ticaret Ateşesi David Machin, Ankara Büyükelçiliği Brexit Bölüm Başkanı Paul Creary ve konunun uzmanlarından oluşan bir heyet ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu. 

Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında, Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen buluşmada İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği Brexit Bölüm Başkanı Paul Creary, 12 ihracatçı birliğinin Yönetim Kurulu Başkanı ve yetkilileri ile görüşdü.
Creary, Türkiye’nin İngiltere’nin önemli ticari partneri olduğunu, yıllık 18,5 milyar dolara ulaşan dış ticaret hacminin Brexit’in gerçekleşmesi durumunda da artarak devam etmesini istediklerini ifade etti.  

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI YAPILABİLİR

Creary, Ege Bölgesi’nin zeytinyağı, kuru meyveler, hayvansal mamuller, balık,  meyve sebze mamulleri açısından potansiyeli olan bir bölge olduğuna dikkati çekti. Konuşmasının devamında Creary,“Tekstil ürünleri açısından da Ege Bölgesi fırsatlar sunuyor. Sürece bağlı olarak Brexit’in onaylanması halinde Türkiye ile İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması olasılığı var. Türkiye ile Gümrük Birliği sayesinde şimdiye kadar güzel işbirlikleri oldu. Bunun devamı yönünde adımlar atılmalı” dedi.