İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerine rağmen İnegöl'ün ekonomide model olmaya devam ettiğini kaydetti.

2020 yılının başından bu yana koronavirüs salgını nedeniyle birçok işin belli aralıklarla yavaşladığını ve durma noktasına geldiğini belirten Uğurdağ, “2020’nin ortasından itibaren girilen yeni normal süreçle devletimizin ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin de destekleriyle ekonomik hareketlilik sağlanmış ve sektörlerimiz normal çalışma potansiyellerine geri dönmüşlerdi. Ekonomik anlamda birçok bölgeye rol model olan ilçemiz de bu süreçte çalışmalarını başarılı bir şekilde yürüterek ortaya koyduğu performansla yine adından söz ettiren bir ilçe oldu.” dedi.

Uğurdağ, İnegöl’ün 2020 yılında 807 firma ile 1 milyar 135 milyon dolar ihracat, 53 firma ile 437 milyon dolar ithalat yaparak 1 milyar 572 milyon dolar dış ticaret hacmi gerçekleştirdiğini vurguladı.  

İHRACATIN BÜYÜK KISMI MOBİLYA SEKTÖRÜNDEN

İhracatın bir önceki yılla aynı döneme göre yüzde 1,16 azalışla 1 milyar 135 milyon dolara düştüğünü belirten Uğurdağ, ithalatının ise 258 milyon dolardan 437 milyon dolara yükselerek yüzde 69 arttığını aktardı.
İnegöl'ün dış ticaret hacminin 2020'de, 2019'a göre yaklaşık yüzde 12 arttığını belirten Uğurdağ, 2020 yılının ihracat birincisinin ise mobilya sektörü olduğunu söyledi.

Mobilya, tekstil ve gıda sektörleri ihracatında düşüş yaşanırken, orman ürünleri, otomotiv yan sanayi, kimya, makine-metal ve diğer sektörlerinin ihracatı arttı diyen Uğurdağ, “Mobilya sektörü 536 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek İnegöl'ün ihracatında yüzde 47 ile en büyük paya sahip oldu. İhracatta, otomotiv yan sanayi sektöründe yüzde 247, makine-metal sektöründe yüzde 25, orman ürünleri sektöründe yüzde 7, kimya sektöründe yüzde 6 artış yaşandı. Tekstil sektöründe yüzde 12, gıda sektöründe yüzde 8 ve mobilya sektöründe yüzde 7 ihracat düşüşü gerçekleşti.” dedi. (AA)