James Dyson Vakfı tarafından organize edilen, her yıl öğrenci ve yeni mezunlara yönelik gerçekleştirilen tasarım yarışması James Dyson Ödülü, bu yıl ilk kez Türkiye'den de yarışmacı kabul edecek.

ÖDÜLÜN MİKTARI 2 KATIN ÜZERİNE ÇIKTI

Mühendislik ve tasarım bölümlerinde okuyan ya da mezuniyetinin üzerinden 4 yıldan fazla geçmemiş kişilerin projeleri ile katılım sağlayabileceği yarışmanın 2022 para ödülü miktarları açıklandı. Buna göre, son senelerdeki etkileyici başvurular sonrasında girişimciliği desteklemek amacıyla Eylül 2022'de açıklanacak ulusal kazananlar, buluşlarını geliştirmek için geçmiş yıllarda verilen miktarın 2 katından fazla olarak 5 bin sterlin para ödülünün sahibi olacak.

Yarışmanın, şimdiye kadar 285'i aşkın buluşa para ödülü ile destek olduğu bildirildi.

PROFESYONEL KARİYERLERİNE İLK FIRSATI SUNUYOR

Ödül, 2005'ten beri girişimci ruha sahip lisans öğrencilerinin yanı sıra yeni tasarım ve mühendislik mezunlarına "Problem çözen bir şey tasarlama" konusunda iddiasını ortaya koyuyor. Yarışmanın kazananlarına önemli bir yatırım desteği ve yüksek profilli bir medya görünürlüğü sağlanarak mucitlerin fikirlerini gerçek hayata adapte edebilmeleri adına ilk önemli kariyer fırsatı imkanı veriliyor.

Yarışmada ulusal kazananları yerel jüri, uluslararası kazananları da Sir James Dyson'ın bizzat kendisi seçiyor.

Geçtiğimiz yıllarda evde tıbbi teşhislerin iyileştirilmesi, bıçak yaralanmalarında aşırı kan kaybını önleme ve geri dönüşüm için plastik maddeleri tanımlama gibi projeler öne çıkmıştı.

"İLK DEFA TÜRKİYE'DE DÜZENLENECEK OLMASI HEYECANLANDIRIYOR"

Konu hakkında açıklamalar yapan Dyson Kurucusu ve Başmühendisi Sir James Dyson, sunulan ödülün öneminin bir problemi akıllıca çözmek olduğunun altını çizdi.

BEYAZ ET SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİME DEVAM BEYAZ ET SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİME DEVAM

Genç mucitlerin bir şeyleri sorgulamasının ve meydan okumasının önemini bildiren Sir Dyson, gençlerin dünyayı değiştirmek istediğine gerçekten inandığını ve isteklendirmeleri gerektiğini düşündüğünü, geleceğin onların dünyası olduğunu belirtti. Ödülün genç mucitlere fikirlerinin peşinden koşmaları için gerekli güveni ve alanı sağladığını kaydeden Sir Dyson, geçmiş yıllarda uluslararası kazananların yüzde 70'inin buluşlarını ticarileştirebildiğine dikkati çekti.

Sir Dyson, "Ödülün bu yıl Türkiye'de ilk kez düzenlenecek olması bizi çok heyecanlandırıyor. Radikal ve ezber bozan fikirleri görmek için sabırsızlanıyorum. İyi şanslar." ifadelerini kullandı.

YARIŞMAYA SON 2 YILDA REKOR BAŞVURU

Ulusal kazananlar buluşlarının gelişiminde bir sonraki aşamaya geçmek için 5 bin sterlin, uluslararası kazananlar ise 30 bin sterline kadar para ödülü elde edecek. Ödül, bu yıl icatlarını ticarileştirenler için bir sosyal çevre ağı da başlattı. Geçmişte ödülü kazananların bağlantı kurmaları, deneyimlerini paylaşmaları ve kazananlar arası mentorluk yapmaları için etkinlikler ve fırsatlar yaratıldı.

Son 2 yılda rekor sayıda başvurunun yapıldığı James Dyson Ödülü kapsamında, geçen yıl ilk defa her biri 30 bin sterlin değerinde para ödülü alan 3 uluslararası kazanan seçilmişti. Yarışmaya katılan her ülke ve bölge bir ulusal kazanana ve iki ulusal ikinciye ödül verecek. Ulusal kazananlar, bir Dyson mühendisiyle iş birliği içinde bağımsız bir jüri tarafından belirleniyor.

Ödül, bu yıl Türkiye'nin yanı sıra Tayland'da da ilk kez organize ediliyor. (AA)