Dünyanın önde gelen lastik üreticilerinden Michelin, İsveç merkezli Enviro ortak girişimiyle birlikte yeni bir yatırıma imza attı ve kullanım ömrünü tamamlamış lastikleri geri dönüştürmek amacıyla dünyanın ilk lastik geri dönüşüm tesisini kuruyor.

TESİS, 2023'TE FAALİYETE BAŞLAYACAK

Sürdürülebilir bir dünya için hayata geçirdiği çalışmalara bir yenisini ekleyen firma, kullanım ömrünü tamamlamış lastiklerden karbon siyahı, yağ, çelik ve gaz elde etmek için dünyanın ilk lastik geri dönüşüm tesisi için düğmeye bastı.

Söz konusu ortak girişim sonucu ortaya çıkan Şili'de konumlanacak geri dönüşüm tesisinin, 2023 yılında lastikleri doğaya kazandırmaya başlayacağı bildirildi.

YÜZDE 60'I GERİ DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Yenilikçi süreçlerle döngüsel ekonomiyi destekleyecek tesisteki süreç şöyle işleyecek: Kullanım ömrünü tamamlayan lastikler direkt müşterilerden toplanacak ve sonrasında parçalanıp geri dönüştürülmek üzere tesise taşınacak.

Yılda 30 bin ton iş makinası lastiğini veya her yıl ülke çapında ıskartaya çıkarılan lastiklerin yaklaşık yüzde 60’ını geri dönüştürebilecek.

KAUÇUK ÜRÜNLERİNDE VE ENERJİ ÜRETİMİNDE KULLANILACAK

Geri dönüştürülen malzemelerin yüzde 90’ı lastikler, konveyör kayışları ve titreşim önleyici ürünler gibi kauçuk ürünlerde yeniden kullanılacak.

Geri kalan yüzde 10 ise tesis tarafından kendi ısı ve enerji üretimi için doğrudan yeniden kullanılacak.

İsveçli firma ile kurulan ortak girişim, geri dönüşüm ve sürdürülebilir malzemeler alanındaki öncülerle gerçekleştirilen diğer girişimler ve ortaklıkların devamı niteliğini taşıyor.

Firmanın kurduğu ortaklıklar ve girişimler, gerek kullanım ömrünü tamamlamış lastikler gerekse plastik atıklar için geri dönüşüm sistemleri oluşturmayı ve geliştirmeyi hedefliyor.