Türkiye ile Rusya arasındaki ilk "ihracat blok treni", Rusya’daki varış noktasına ulaştığı bildirildi.

"TİCARİ İLİŞKİLER ARTARAK DEVAM EDİYOR"

Ankara’dan 29 Ocak 2021 tarihinde yola çıkan, Türkiye ile Rusya arasındaki 15 vagona yüklenen 15 konteynerde beyaz eşya taşıyan ilk ihracat blok treni, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) rotası üzerinden Moskova yakınlarındaki Kaluga Bölgesine ulaştı.

Türkiye’de BEKO'nun üretimini gerçekleştirdiği 4 bin civarında beyaz eşyayı ülkeye getiren tren için bir karşılama töreni düzenlendi. 

Törende konuşan Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin büyük ölçüde ekonomik olduğunu dile getirerek, ilişkilerin her alanda daha da derinleşmesine devam edildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in koyduğu karşılıklı 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefiyle çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Samsar, “BTK demir yolu aslında İpek Yolu’nun da önemli bir unsuru, bu anlaşma çerçevesinde gerçekleştirilen bu ilk ihracatı karşılamaktan da memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

"DOSTLUK KÖPRÜSÜ VAZİFESİ GÖRECEK"

Samsar, söz konusu trenin sadece ihracat alanında değil, aynı zamanda Türk ve Rus halkları arasında da bir dostluk köprüsü olacağını ifade etti.

Törene katılan Rusya Demiryolları Genel Müdür Birinci Yardımcısı Sergey Pavlov ise, söz konusu trenin ikili ticarete önemli katkılar sağlayacağının altını çizdi. (AA)