StartupMarket tarafından hazırlanan rapora göre, start-up'lara yatırımlar 2021 yılının ilk dokuz ayında rekor kırarken, bu dönemde toplam 203 girişimin 246,3 milyon dolar tutarında yatırım aldığı bildirildi.

AYLARA GÖRE HANGİ GİRİŞİM BİRİNCİ OLDU?

Startup’lara 2021'in üçüncü çeyreğinde 129,8 milyon dolarlık destek sağlanırken, eylül ayında gelen 80 milyon dolarlık yatırım miktarı da “rekor” olarak kayıtlara geçti.

Rapor doğrultusunda 2020'nin ilk dokuz ayında 123 adet girişim yatırım alırken, 2021'in aynı döneminde 203 girişim yatırım aldı. Bu durumun senenin yeni bir rekorla kapanacağının göstergesi olarak nitelendirildi.

Temmuz ayında Türkiye’de toplam 23 girişime yaklaşık 16 milyon dolar değerinde yatırım gerçekleştirilirken, söz konusu girişimlerden kanın pıhtılaşma parametrelerini ölçen cihaz sunan Tarabios firması aldığı 3,5 milyon dolarlık yatırım ile ilk sırada yer aldı.

BEYAZ ET SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİME DEVAM BEYAZ ET SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİME DEVAM

Ağustos ayında da toplam 21 Startup’a yaklaşık 33.8 milyon dolar değerinde yatırım gerçekleşti. Perakende şirketlerine e-ticaret çözümleri sunan yazılım şirketi Akinon, aldığı 20 milyon Dolarlık yatırımla ilk sırada bulundu.

Eylül’de ise toplam yatırım miktarı 25 Startup için yaklaşık 80 milyon Dolar’a ulaştı. Kredi puanlama, mikro kredi ve finansal hizmet platformu olan Colendi,120 milyon USD değerleme üzerinden 30 milyon USD yatırımla birinci sırada yerini aldı.  Bunun yanında ayrıca ülkemizde önemli e-ticaret platformlarından biri olan Trendyol, 16,5 milyar USD değerleme ile 1,5 milyar USD yatırım alarak Türkiye girişim ekosisteminin ilk decacorn ve en değerli şirketi oldu. 

SEKTÖRDE ÇEŞİTLİLİK DİKKATİ ÇEKİYOR

StartupMarket tarafından hazırlanan 2021 yılı 9 aylık raporunda, sayıları artan girişim yatırımlarının çeşitlilik gösterdiği de ortaya kondu. Verilere göre 2020’de 35 farklı sektör ve dikeyde girişim yatırım alırken, 2021’de bu sayı 51’e çıkmış durumda.

Ayrıca medya, eğlence, elektronik gibi dikeylerde 2020’de yatırım alan girişim yokken, 2021’de 13 girişimin bu üç sektörde yatırım aldığı görüldü. Bunun yanında bazı sektör ve dikeylerin büyük atılım yapmış durumda. 2020’de 8 oyun girişimi yatırım alırken, 2021 yılında bu sayı 38’e ulaştı. Fintech ve Yapay Zeka girişim yatırımlarında da 2021 yılında artış yaşadığı gözlemlendi.

"SEKTÖR YENİ YATIRIMCILARLA BÜYÜYOR"

StartupMarket Kurucu ve CEO’su Serkan Bağçe, Türkiye girişim ve teknoloji ekosisteminin önemli bir eşiği atladığını ifade ederek, "Çok sayıda yeni yeteneğin girişimciliğe soyunduğu bir ortam mevcut. Varlıklarını bu alanda değerlendirmek isteyen yeni melek yatırımcı ve fonların da ortaya çıktığı, var olan yatırımcıların da hedeflerini büyüttüğü bir döneme şahitlik ediyoruz. Ayrıca teknoparklar, kuluçka merkezleri, kurumların hızlandırma programları ve kurum içi girişimcilik projeleri ve kurumsal girişim sermayesi atılımıyla gün geçtikçe çeşitlenen ve büyüyen bir ekosisteme doğru gidiliyor." şeklinde konuştu.

"BÜYÜYEN EKOSİSTEM İÇİNDE YER ALMALILAR"

Bağçe, yakın dönemde yatırım bekleyen 10 milyar dolar gibi bir miktar olacağını öngördüklerini dile getirerek "Toplam yatırım tutarındaki büyümenin yanında, yatırım alan girişim sayısında da büyük bir gelişme bulunuyor. Oyun sektörü dışında birçok başka sektörün de girişim yatırımı alması ekosisteme ivme kazandıracaktır. Pandemiden olumsuz etkilenen konaklama, eğlence, yiyecek-içecek, sivil havacılık gibi sektörlerin önümüzdeki aylarda daha da toparlanmaya gireceğini ve ilgili girişim ekosistemi açısından da hareketlenme göreceğimizi düşünüyorum." dedi.

Küçük yatırımcılara bir çağrıda bulunan ve onları gün geçtikçe büyüyen ekosistem içinde yer almaya davet eden Bağçe, yatırımın bu kanallara yayılmasının yakın bir gelecekte katlanarak artacağına dikkat çekti.