Hırdavat Sanayicileri ve İş Adamları Derneği HISİAD Başkanı; Çetin Tecdelioğlu, Türkiye hırdavat sektörünün hem firma sayısı hem de yarattığı istihdam ile Türkiye’nin “lokomotif sektörleri” arasında bulunduğunu belirtti. Sektörün 14 bin paydaş firma ile 850 bine yakın istihdam sağladığını vurgulayan Tecdelioğlu, sekörün ekonomiye sağladığı “katma değerli üretim” ve ihracat ile de lider sektörler arasında yer aldığını belirtti.
Sektör olarak bu yılın ilk 10 ayında 6,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Tecdelioğlu, sektörün yılsonu hedefinin 7-7,5 milyar dolar civarında olduğunu belirtti. Tecdelioğlu, dünya geneli hırdavat ihracatı ve oranlarına bakıldığında 551 milyar dolarlık pazardan sadece yüzde 1,5 pay alındığını söyledi.

“CARİ FAZLA VEREN BİR SEKTÖRÜZ”

Cari fazla veren bir sektör olduklarına vurgu yapan Tecdelioğlu, hırdavat sektöründe geçen yıl 8.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdikleri söyledi. Hırdavat sektöründe kilogram başı ihracat birim fiyatının 2020 yılı ilk 10 ayında 4,17 dolar olarak gerçekleştiğini belirten Tecdelioğlu, birim fiyatlarının Türiye ortalamasının 3.2 katı olduğunu söyledi. Pandemiden dolayı ticaretin yavaşladığına dikkat çeken Tecdelioğlu, buna rağmen hırdavat sektöründe üretimin hiç durmadığını ve hiçbir fabrikanın kapanmadığını vurguladı.
Çetin Tecdelioğlu, HISİAD olarak 1-4 Nisan 2021 tarihleri arasında Hardware Eurasia Fuarı’nı düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.