Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES’te ilk türbinin 19 Mayıs 2020'de devreye alındığını hatırlatan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ilk etapta 200 megavat kurulu gücündeki türbin üretimine başlayan HES’in tam kapasiteyle elektrik üretimine başladığını söyledi. 
Pakdemirli,  23 Aralık itibarıyla barajda 6 ünitenin tamamının devreye alınarak  tesisin tam kapasiteyle enerji üretimine başladığını belirtti. Barajdan 7 ayda 2 milyar kilovatsaat enerji üretildiğini ifade eden Pakdemirli,  ülke ekonomisine 7 ayda yaklaşık 1 milyar 400 milyon lira katkı sağlandığını aktardı.
Toplam kurulu gücü 1200 megavat olan 6 santralle yılda ortalama 4 bin 120 gigavatsaat (GWh) enerji üretimi gerçekleştirileceğini ifade eden Pakdemirli, barajla ülke ekonomisine yıllık 2.8 milyar liralık katkı sağlanacağını vurguladı.

YILDA 1 MİLYAR 168 MİLYON KİLOVATSAAT ENERJİ ÜRETİMİ MÜMKÜN

Ilısu Barajı'nda regüle edilen ve daha sonra inşa edilmesi hedeflenen Cizre Barajı'na bırakılan sularla Nusaybin, Cizre, İdil, Silopi ovalarında toplam 765 bin dekar alanın modern tekniklerle sulanmasına olanak sağlayacağını belirten Pakdemirli, bu sayede de yılda 1 milyar 168 milyon kilovatsaat enerji üretilmesinin mümkün olabileceğini söyledi.  
Cizre Barajı tamamlandığında yıllık 1 milyar lira ilave gelir artışı sağlanacağını da söyleyen Pakdemirli, Ilısu Barajı’nın Atatürk Barajı’ndan sonra ülkenin en büyük ikinci barajı olduğunu ifade etti.