İSTANBUL (AA) - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı olan Ayhan Zeytinoğlu, 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek olan AB-Vietnam Serbest Ticaret Anlaşmasına (STA) ilişkin, "Vietnam'ın bu anlaşmayla AB'ye ihracatını tekstil, ayakkabı, elektronik gibi kritik sektörlerde artıracak. Bu durum Türkiye açısından rekabetin artması anlamına gelecek." şeklinde konuştu.

Zeytinoğlu, 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe girecek olan AB-Vietnam STA'sı ve bu anlaşmanın Türkiye'ye olası etkileriyle ilgili olarak yapmış olduğu yazılı değerlendirmede, anlaşmanın, Türkiye için de büyük arz ettiğini söyledi.

AB'nin yürürlükteki STA'larına 1 Ağustos tarihi itibarıyla yenisinin ekleneceğini, bu kez söz konusu ülkenin son senelerde ihracat hamlesini artıran ve Çin'e alternatif pazarlardan biri olarak öne çıkan Vietnam olduğunu belirten Zeytinoğlu, AB'nin, Singapur'un ardından ikinci Güneydoğu Asya ülkesi ile STA imzaladığını söyledi.

Zeytinoğlu, anlaşma yürürlüğe girer girmez Vietnam'ın AB'ye ihracatında gümrük vergilerinin yüzde 71'inin kalkacağını, geri kalanının ise 7 sene içinde tedricen kaldırılacağını anımsattı.

Anlaşmanın tarife dışı engelleri de yasakladığını dile getiren Zeytinoğlu, "Fikri mülkiyet koruma, işçi hakları ve sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin koşullar öne sürüyor ve hizmet ile kamu alımları piyasalarının da açılmasını getiriyor. STA'nın yanında AB ile Vietnam arasında yatırımların korunmasını ilişkin bir anlaşma da imzalandı." şeklinde konuştu.

Zeytinoğlu, Vietnam'ın bu anlaşmayla AB'ye ihracatını tekstil, ayakkabı, elektronik gibi kritik sektörlerde artıracağını ve bunun Türkiye açısından rekabetin artması amanasına geleceğini  söyledi.

İKV Başkanı Zeytinoğlu, Vietnam'ın Türkiye'nin AB ile ticareti açısından önemli bir rakip olduğunu hatırlatarak, ihracata dayalı ekonomisiyle hızla kalkınan bu ülkeye son yıllarda Çin yatırımlarının da hızla arttığını vurguladı..

Küresel salgının neden olduğun daralmaya karşın an pay almayı; teknoloji, istihdam sağlama ve verimlilik yatırımlar açısından bölgesel merkez olmayı amaçladığını belirttiç

Zeytinoğlu, AB'nin bu ülkedeki varlığını artırmak ve daha etkili olmak istediğini söyleyerek, şöyle devam etti:

"Bu anlaşmayla AB'nin Vietnam'da ihracata dayalı yatırımları da artacak. Halen AB yatırımcıları 18 ekonomik sektörde aktif ve 2018'de Vietnam'da 2 bin 133 projeye 23,9 milyar dolar yatırım yapmış. Vietnam'daki yatırımın yarısı AB'den gidiyor. AB, 4,2 milyar dolarlık 180 projeyle ağır sanayiye ve bunun yanında petrol ve doğal gaz arama projelerine destek veriyor. Yeni STA ile dijital sağlık, sağlık ve hijyen ürünleri ve e-ticaret operatörleri için yeni fırsatlar bekleniyor."