İSTANBUL (AA) - İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı olan  Mehmet Şanal, sektörün ihracatını her  sene artırdığını vurgulayarak,  "2017'de 4 milyar dolar iklimlendirme sektörünün ihracatı geçen yıl 4,5 milyar dolara yükseldi. Bu sene ihracat hedefimiz 5 milyar dolara ulaşmak."  şeklinde konuştu.

Dünya çapında toplam 35 ülkeden binin üzerinde şirketi buluşturan Avrasya bölgesinin en önemli iklimlendirme sanayi fuarlarından olan ISK-SODEX (Uluslararası Isıtma, Soğutma, Klima, Havalandırma, Yalıtım, Pompa, Vana, Tesisat, Su Arıtma, Yangın, Güneş Enerjisi Sistemi Fuarı), Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede'nin katılımıyla TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde dün başladı.

Fuarın açılışında söz alan İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Şanal, Türkiye'nin konusundaa en büyük fuarını gereçkleştirdiklerini vurgulayarak, bu organizasyon için çalışmalara bir sene öncesinden başladıklarını veyabancı ziyaretçi sayısı beklentilerinin 15 bin olduğunu belirtti.

Sektörün ihracatını her  sene artırdığına dikkat çeken Şanal, "2017'de 4 milyar dolar iklimlendirme sektörünün ihracatı geçen yıl 4,5 milyar dolara yükseldi. Bu sene ihracat hedefimiz 5 milyar dolara ulaşmak. Daha önceki hedefimiz Avrupa'nın üretim üssü olmaktı ancak şu anda dünyanın üretim üssü olma yolunda emin adımlarla çabalarımızı sürdürüyoruz." şeklinde konuştu.

Şanal, radyatör üretiminde ve kombi ihracatında dünya lideri olduklarını belirterek, amaçlarının, klima ve havalandırma gibi iklimlendirmenin diğer kollarında da bu başarıyı sağlamak olduğunu dile getridi.

Türk iklimlendirme sektörünün, vakıfları ve dernekleriyle bir arada sinerji içerisinde ihracatı artırmak için çalıştığını dile getiren Şanal, bu sene içinde sektör olarak 15 uluslararası fuara katıldıklarını, 11 sektörel ticari alım etkinliği gerçekleştirdiklerini ve faaliyetlerini tam gaz sürdüreceklerini belirtti.

Mehmet Şanal, gelecek senel Milano'da düzwnlenecek olan fuarda partner ülke olduklarını, burada Türkiye'yi ve sektörü en iyi şekilde temsil edebilmek için çok iyi hazırlanmaları gerektiğini belirtti.

Birlik olarak ihracatlarının düşük olduğu Güney Afrika ve Günay Amerika gibi bölgelere odaklandıklarını aktaran Şanal, bu konudaki çalışmalarını sürdüreceklerini dile getridi.

Şanal, Bakan Yardımcısı Büyükdede'den kamuya ait yapı ihalelerinde yerli ürünleri kullanılmasını istediklerini, bu sayede yerli üreticilerin iç pazarda daha da güçlü olacağını, bunun yurt dışına da yansıyacağını aktardı.