İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Başkanı Mehmet Şanal, iklimlendirme sektörünün 2022 yılı ihracat çalışmalarıyla ilgili açıklama yaptı ve hedeflerinin 7 milyar dolar olduğunu söyledi. Şanal, “Türkiye’ye yeni yatırımlar gelmeye devam ediyor. Bu durumun sürmesini bekliyoruz” dedi. 

"TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI" "TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI"

"YIL SONU HEDEFİMİZ DIŞ TİCARET FAZLASI VERMEK"

Şanal, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Avrupa iklimlendirme sektörü için oldukça önemli bir pazar. İklimlendirme sektörü ihracatının yüzde 60’ını bu bölgeye yapıyor. Özellikle İtalya’ya ihracatımız son 4 yıl içerisinde yüzde 50 oranında arttı. Geçtiğimiz yıl toplam ihracat rakamımız 6,2 milyar dolar oldu. Bu sene ise ihracatımızı 7 milyar dolar olarak belirledik. Buna rağmen yılın ilk 5 aylık rakamları bu hedefi geçeceğimizi gösteriyor. Ayrıca sektörde ihracatın ithalatı karşılama oranı da giderek yükseliyor. Şu anda yüzde 96,6'dayız. Yıl sonunda hedefimiz yüzde 2-3 seviyesinde dış ticaret fazlası vermek. Türkiye'deki stratejik ürünlerin neler olduğunu belirleyerek yeni yatırımları buna göre yapmaya başladık. Önümüzdeki 3-4 yıllık periyodda da yüzde 20 oranında dış ticaret fazlası veren sektör konumuna gelme hedefimiz var."

TÜRKİYE'YE YENİ YATIRIM İLGİSİ

Son dönemde yaşanan tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi konusunda tüm dünyanın talebi olduğuna dikkat çeken Şanal, Türkiye’nin bu konuda avantajlı hale gelmeye başladığını belirtti. Şanal, yeni yatırımların sürmesini beklediklerini belirtirken konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Avrupa bazı ürünlerin temini konusunda Uzak Doğu’dan destek alıyordu. Şimdi ise farklı ve yeni alternatiflere ihtiyaç duyuluyor. Özellikle zaman, maliyet gibi konularda avantaj elde etmek istiyorlar. Türkiye'deki gelişmeleri ve sektörün büyümesini yakından takip ediyorlar. Ciddi anlamda yeni uluslararası yatırımlar da gelecektir. Bu konuda araştırma içerisinde olan özellikle Avrupa'da bazı firmalar var. Uzak Doğu'dan da yatırım geldiğini ve çeşitli ortaklıklar yapıldığını görüyoruz. Artık bazı konularda tek bir yerden üretebilme şanslarının olmadığını ve alternatif ülkelere ihtiyaç duyduklarını gördüler. Maliyetler düşünüldüğü zaman Türkiye ciddi bir fırsat." (AA)