ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi, teknoloji ve iklim değişikliği gibi yeni nesil eşitsizliklerin öne çıktığını söyleyerek, "1990'dan bu yana yaşam süresi ve beklentisi artıyor ancak pek çok eşitsizlik 30 yıl önceki haliyle duruyor, bazı eşitsizlikler ise yeni karşımıza çıkıyor."  şeklinde konuştu

UNDP Türkiye ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından gerçekleştirilen  "2019 İnsani Gelişme Raporu" tanıtım toplantısı TEPAV'da yapıldı.

Toplantıda, bahse konu olan raporun temel bulgu ve mesajları, Türkiye ve dünyadaki güncel gelişmelerle bağlantılı şekilde yorumlandı.

Tomasi,toplantı sırasında yapmış olduğu konuşmada, yapısal eşitsizliklerin önemine dikkati çekerek, eşitsizlik konusunun sadece gelir eşitsizliği olarak değerlendirilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH), bugüne kadar büyüme ve gelişmenin tek ölçütü olarak değerlendirildiğini belirten Tomasi, raporda, teknoloji ve iklim değişikliği gibi geleceğe yönelik konuların da ele alındığını aktardı.

Tomasi, "1990 senesinden beri yaşam süresi ve beklentisi artıyor ancak pek çok eşitsizlik 30 yıl önceki haliyle duruyor, bazı eşitsizlikler ise yeni karşımıza çıkıyor." diye konuştu.

Yeni eşitsizlik unsurlarından birinin iklim değişikliği olduğuna işaret eden Tomasi, yüksek insani gelişmeye sahip ülkelerin iklime etkisinin daha fazla olduğunu aktardı.

Tomasi, teknolojinin imkanlarından daha iyi faydalanan ülkelerin daha iyi bir gelecek elde etme imkanı elde ettiğine dikkat çekerek, hükümetlerin eşitsizlikleri gidermek için gerçekleştirebileceği politikalara dair raporun etkili olabileceğinden bahsetti.

Raporda cinsiyet eşitsizliği endeksinin de yer aldığını hatırlatan Tomasi, "Rapor, dünyada son 5 yılda toplumsal cinsiyete dayalı önyargıların azaldığını gösteriyor ancak bu ülkelere göre farklılık gösteriyor." şeklinde konuştu.

Tomasi, Türkiye'nin bu sene İnsani Gelişme Endeksi'ndeki performansından da bahsederek, "İnsani Gelişme Endeksi'nde son 28 yılda küresel olarak yüzde 20 artış görüyoruz. Türkiye için bu artış yaklaşık yüzde 40 oranında gerçekleşti." dedi..

Ülkelerin eşitsizlikleri çözebilmesi için nedenlerini anlaması gerektiğine dikkat çeken Tomasi, bu konuların ulusal boyutta tartışılması ve diyalog oluşturulması gerektiğini belirtti.

TEPAV İcra Direktörü Prof. Dr. Güven Sak da İnsani Gelişme Raporu’na göre temel eşitsizlik ve erişim problemleri açısından bakıldığında dünya genelinde de bir ilerleme olduğunu kaydetti.

Küreselleşmeyle yaşam standartlarının geliştiğini belirten Sak, "Yalnızca gelire ve ortalamalara değil daha ileriye bakmak gerekiyor. Küreselleşmeyle birlikte bir dizi adaletsizliğin daha fazla arttığını ve artma potansiyelinin olduğunu da görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Sak, insani gelişmenin yalnızca iktisadi metriklerle açıklanamayacağını ve bu konuda çok boyutlu çalışmaların yapılması gerektiğini  belirtti.