Katar’daki yerel girişimcileri desteklemek ve özel sektör çeşitliliğini artırmak için kurulan Katar Kalkınma Bankası (QDB) sponsorluğunda, Grant Thornton ev sahipliğinde organize edilen "Katar-Türkiye İş Birliği" etkinliği 16-17 Kasım 2021 tarihlerinde Swissotel The Bosphorus İstanbul’da gerçekleşecek.  

BÜYÜME VE ORTAKLIK FIRSATLARI ELE ALINACAK

İki ülkenin sosyo-ekonomik bağları ve geçtiğimiz yılki 1,6 milyar dolar ticaret hacminden hareketle düzenlenen etkinlik, iki gün boyunca Katar ve Türk şirketlerinin karşılıklı büyüme ve ortaklık fırsatlarını keşfetmelerini sağlayacak.

Açık oturum ile başlayacak etkinlikte, Türkiye Cumhuriyeti Devleti temsilcileri ve önde gelen özel sektör kuruluşları Katarlı mevkidaşlarıyla bir araya gelecek. Ardından her iki ülkeden ilgili sektörlerin kilit aktörlerinin liderliğinde, işletmeler arası iş birliği fırsatlarına dönük önceden organize edilmiş toplantılar gerçekleştirilecek. 

Etkinlik, verimli karşılıklı iş ilişkileri kuracak birinci sınıf bir platform işlevi görecek ve katılımcılar arasında geleceğe dönük büyüme odaklı ortaklıkların oluşturulmasına olanak tanıyacak.

"TİCARET HACMİ İKİ KATTAN FAZLA BÜYÜDÜ"

QDB liderliğindeki delegasyon, potansiyel alıcılar ile buluşmayı amaçlayan Katarlı üreticiler ve hizmet tedarikçilerinden ve plastik-ambalaj, yapı kimyasalları, petrol ve gaz ürünleri, elektrik, sağlık ve medikal ile yapı malzemesi ve inşaatın yanı sıra fintech ve ICT çözümleri de dahil teknoloji hizmetleri alanları gibi farklı sektörlerden ihracat ve ithalat ortakları arayan acente ve distribütörlerden meydana gelecek.

Etkinliğin önemine ilişkin açıklamalarda bulunan QDB CEO'su Abdulrahman Hesham Al-Sowaidi, "Katarlı şirketlerin ihtiyaçlarını dikkatlice inceledik ve iki ülkenin özel girişimlerinin beklentilerini karşılayacak ve her iki ülkenin ekonomi ve gelişim planlarına katkı sağlayacak ekonomik ve ticari sinerjilere sahip ortak ülkeleri belirlemek için sürekli bir arayış içerisindeyiz. Katar ve Türkiye arasındaki güçlü ekonomik bağ ve sinerji sayesinde, ülkelerimiz arasındaki karşılıklı ticaret hacmi 2013-2019 döneminde iki katından fazla büyüdü." dedi.

"YENİ PAZARLAR İÇİN YEPYENİ BİR SAYFA AÇACAĞIZ"

İki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirmeye yönelik mevcut görüşmeler düşünüldüğünde etkinliğin zamanının son derece doğru olduğunu söyleyen  Al-Sowaidi, "Söz konusu verimli iş birliği sayesinde, katılımcı Katarlı ve Türk şirketlerin her iki ülkedeki ticareti destekleyen KOBİ destek ekosistemlerinden faydalanarak bunu yeni pazarlar için bir sıçrama tahtası olarak kullanarak büyüme konusunda yeni bir sayfa açacağından eminiz." ifadelerini kullandı.

"DENEYİM, EKONOMİK İŞ BİRLİĞİNİ DAHA DEĞERLİ KILIYOR"

Konuyla ilgili olarak Grant Thornton Türkiye Yönetim Danışmanlığı Hizmetleri Birim Başkanı Dr. Aziz M. Hatipağaoğlu ise, birebir görüşmelerin ülkeler arasındaki büyüyen ticaretin gelişiminde kilit bir rol oynadığını ifade ederek, iş birliği ve yatırım projelerinin geliştirilmesi açısından Katar’ın Türkiye için önemli bir ortak olduğunu vurguladı.

Teknoloji ve katma değer üretme odaklı ürün ve hizmetleri ile Katarlı işletmelerin, portföylerini güçlendirmek ve genişletmek isteyen Türk yatırımcılara eşsiz fırsatlar sunduklarını bildiren Dr. Hatipağaoğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı:  

MÜHENDİSLERİN BİLGİ MERKEZİ PLATFORMU HAYATA GEÇTİ MÜHENDİSLERİN BİLGİ MERKEZİ PLATFORMU HAYATA GEÇTİ

"Günümüzde her alanda, her ölçekte rekabet de ticaret de oldukça zorlaştı. Katar’ın, sadece petrol ve doğalgaz kaynağı bir ülke olmadığını; aynı zamanda Türkiye’de probilen, polimer, vinil, boya, bilgi teknolojileri, servis sağlayıcı gibi konularda hizmet, ürün, hammadde satın almak isteyen firmalar için güçlü bir tedarikçi olduğunu da söyleyebiliriz. Katarlı işletmelerin sunduğu ürün ve hizmetler, ülkemizde ilgili sektörlerde faaliyet gösteren firmalar için önemli bir artı değer yaratacağını ifade edebiliriz. Katar, ülkemizin ekonomisine, alım gücüne ve iş yapış şekline güveniyor. Ülkemizdeki işletmelerin deneyimi, iki ülkenin ekonomik alandaki iş birliğini daha değerli kılıyor."