İki Türkten dünya çapında önemli başarı haberleri geldi.

Türk bilim insanı Betül Kaçar, NASA'nın "Evrende Yaşam Arayışına Yön Verecek Olan" projesine liderlik edecek, Prof. Aytül Erçil ise, IWEC 2020 Business Award ödülüne layık görüldü.

"ROL MODELLİK, GİRİŞİMCİ ADAYLARINI ETKİLİYOR"

Kadın girişimcilerin gelişebilmesi amacıyla evrensel bir ağ sunmayı görev edinen IWEC Foundation, Vispera Kurucu Ortağı ve CEO’su Prof. Aytul Erçil'i başarılarından dolayı “IWEC 2020 Business Award” ödülüyle ödüllendirdi. 

Yapay görme ve makina öğrenmesi alanında akademik çalışmalarının yanında hızlı tüketim ve perakende sektörüne yönelik çözümler geliştiren Prof. Erçil, aldığı ödülden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kadınların girişimcilik dünyasında daha da güçlü olarak yer almalarını sağlamak adına çalışan kurumun, geçmişi ve misyonuyla önemine dikkat çeken Prof. Erçil, kadın girişimcilerin, genç kızların hayal kurmalarına teşvik edebilme ve girişimci olmayı hedefleyenlere rol model olma konusunda kritik bir rol üstlendiklerine vurgu yaptı.

TARİHTE BİR İLK! NASA'DA ÖNEMLİ BİR SORUMLULUK ÜSTLENECEK

NASA'nın Astrobiyoloji Programı'na uzayda yaşam araştırmaları gerçekleştirmek için seçilen Betül Kaçar ve ekibi de, halihazırda üstlendikleri sorumluluklarını artıracak.

Mevcut durumda araştırmalarına devam eden Betül Kaçar ve ekibi, bundan böyle "NASA Astrobiyoloji Merkezi" adı altında, 6 yeni okulu bünyelerine katarak araştırmalarını genişletecek.

Okulların başında bulunacak Kaçar, ABD'li olmayan birinin bu seviyede üstleneceği ilk görev olmasından ötürü de önemli bir başarıya imza attı.

ARAŞTIRMA NELERİ İÇERİYOR?

NASA Astrobiyoloji Programı, 9 Kasım 2020 tarihinde yaptığı açıklamayla, Disiplinlerarası Astrobiyoloji Araştırmaları Konsorsiyumu'nun (ICAR) bir parçası olacak 8 yeni disiplinlerarası araştırma ekibini seçtiğini duyurmuştu.

Söz konusu konsorsiyum kapsamında gerçekleştirilecek araştırmaların çerçevesi ve derinliği, astrobiyoloji araştırmalarında gezegensel sistem oluşumunun kozmik kökenlerine, yaşamın kökenleri ve evriminden dünya dışı yaşam arayışına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.