TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, 2020 yılında 7,3 milyarlık dış satım gerçekleştirdiklerini, sektör olarak ihracatın ilk defa 7 milyar doların üzerine taşındığının altını çizdi.

"PANDEMİNİN ETKİSİYLE TALEP DAHA DA ARTTI"

Bir yazılı açıklama yapan Altunkaya, 2020'ye büyük bir enerjiyle başladıklarını ancak Covid-19 nedeniyle bütün ihracatçılar için zorlu bir yıl olarak geride kaldığını kaydederek 2021'de her şeyin normale dönmesini diledi.

Salgın karşısında refleks olarak birçok önlem alıp ülke ihracatının kesintiye uğramaması için var güçleriyle çalıştıklarını ifade eden Altunkaya, "Tüm zorluklara, pandeminin ağır şartlarına rağmen 12 aylık süreç itibarıyla ihracatımız yüzde 7,5 artışla yaklaşık 7,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektör olarak ihracatımızı ilk defa 7 milyar doların üzerine taşıyarak yeni bir rekora imza attık. 2020 yılı ihracatında elde edilen başarının sebeplerinden birisi de sektörümüz insan hayatının vazgeçilmezi, temel gıda ürünlerini arz etmektedir. Bu sebeple sektörümüzün stratejik önemi bulunmaktadır. Bu özelliği sebebiyle sektör ürünlerine olan talep pandemi etkisiyle daha da artmıştır." dedi.

"DERSİMİZE ÇALIŞTIK, ŞARTLARA UYUM SAĞLADIK"

Söz konusu süreçte ihracatın artmasında, ihracatçıların kısa sürede derslerine çalışarak şartlara uyum sağlama kabiliyetini göstermesinin de önemli bir etken olduğunu vurgulayan Altunkaya, "Zorluklar, Türk ihracatçısını yıldırmamakta, daha ziyade yeni girişimlerde bulunmaya teşvik etmektedir. Kısacası sektörümüzün başarısının altında yatan temel nedenler, sektörün stratejik önemi ve sektör ihracatçısının maharetidir." şeklinde konuştu. (AA)