"İhracat Yapan Şirketler İçin Kur Riski Yönetimi" panelinde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye'nin, küresel salgının getirdiği ekonomik kriz döneminde ihracatta kaydettiği başarılarla potansiyelini bir kez daha kanıtladığını, 2021'de 184 milyar dolar hedefine el birliğiyle ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

"CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK ÇEYREKLİK İHRACATI OLDU"

TİM ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) iş birliğiyle düzenlenen ve bu yıl Covid-19 nedeniyle çevrim içi olarak gerçekleştirilen üç oturumlu panelin açılış konuşmalarını TİM Başkanı Gülle ve TSPB Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Eraslan yaptı.

Küresel salgının getirdiği tüm olumsuzluklara karşın ihracat ailesinin 2020'deki başarılı performansına dikkat çeken Gülle, 2020'nin son çeyreğindeki 51,2 milyar dolarlık ihracat ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek çeyreklik ihracat rakamına ulaştıklarını hatırlattı.

"POTANSİYELİMİZİ BİR KEZ DAHA KANITLADIK"

Yılı belirlenen hedefin üzerinde 169,5 milyar dolar ihracatla tamamlamayı başardıklarını ifaden eden Gülle, "2021'de de ihracatta yükseliş ivmemiz devam ediyor. Yüzde 2,5 artışla 15 milyar 48 milyon dolar ihracata imza atarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat rakamına eriştik. Türkiye, küresel salgının getirdiği ekonomik kriz döneminde ihracatta kaydettiği başarılarla sınai ve ticari potansiyelinin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha kanıtladı. İnşallah bu sene 184 milyar dolar hedefine ve daha ileri hedeflere el birliğiyle ulaşacağız." diye konuştu.

"İSTİKAR VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MÜHİM"

Küresel ekonomideki belirsizliğin tavan yaptığı bir dönemde ihracatta kaydedilen rekorların devamı adına "istikrar" ve "sürdürülebilirlik" başlıklarına vurgu yapan Gülle, istikrarlı artışın devamı için finansal ve sektörel sorunlar, para birimlerindeki oynaklıklar gibi olumsuz faktörlere karşı dayanıklı olunması gerektiğini söyledi.

Şirketlerin, finansal yönetimde kriz durumlarına karşı bilgi ve bilinçlerini artırması gerektiğinin altını çizen Gülle,  "Döviz kurlarında oluşabilecek dalgalanmalar karşısında hedge yöntemlerini kullanabilmek, şirketlerin özellikle üretimlerinde aksama yaşamamaları ve güvenilir tedarikçi imajına zarar vermemeleri açısından çok mühim. Bu sebeple ihracat sektörü çalışanlarında ve yatırımcılarda bir farkındalık oluşturmak amacıyla geçen sene olduğu gibi bu sene de ‘Kur Riski Yönetimi’ panelini düzenliyoruz. 2021 yılında ‘Kur Riski Yönetimi’ paneliyle başladığımız webinar serimize, ihracatçılarımızın sorun ve ihtiyaçlarına çözümler üretebilecek temalarla devam edeceğiz." diyerek sözlerini tamamladı. (AA)