İSTANBUL (AA) - "İhracatın Yıldızları" 2018 organizasyonunun 17.’si, Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ve Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere'nin katılımıyla yapıldı.
Ekonomik büyümeye, üreterek ve ihraç ederek katkı sağlayan şampiyonların belirlendiği yarışmada 298 firma arasından, 11 branşta 22 kurum ödül aldı.

143 TASARIMCIYA ULUSLARARASI EĞİTİM BURSU

Ödül töreninde konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, üretim ve ihracata dayalı büyüme modeli seçildiğine işaret ederek, yeni tasarım ve markalara desteklerini arttırdıklarını ifade etti.

Batur, ihracatçılara verdikleri desteklere ilişkin olarak,  “Küresel rekabete uygun teknolojik mamülleri üretsek de, markalaşma ve uluslararası duruşu sağlamadan, hedeflediğimiz ihracat rakamlarına ulaşamayız.
2018’de 143 tasarımcımızı tam burslu olarak yurt dışına gönderdik. Eğitimdeki bu desteğimizi de artırarak sürdüreceğiz. Türkiye’nin, yenilikçilik ve dizayn liginde daha iyi seviyeye ulaşmasına çalışıyoruz." dedi.

Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, savunma sanayinde geliştirilip, dönüştürülen çalışmaları anlatarak, kurumların savunma sanayisindeki başarılarının kendilerini gururlandırdığını açıkladı.

Dere, küçük firmaların büyütülmesi, ihracat yaparak, piramidin anahtarı durumuna gelmeleriyle ilgili olarak
alınacak çok yolun olduğunu belirterek, "Ara malının yerlileştirilmesi, yerli ve milli üretimle, dışa bağımlılığı engellemede önemli çaba gösterdik, bununla beraber, devlete üreten şirketler rekabete de, ihracata da, odaklanmadılar. Yerlilik oranında, bir mesafe alınca şirketlerimiz de, uluslararası küresel rekabette yer bulmaya başladı. Biz de asırlık firmalarımızı ihracat yapar hale getirmek için bürokrasinin kıskacından kurtaracak şekilde firma kurduk." dedi.

İHRACATIN GİZLİ KAHRAMANLARI…

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, küresel ticaret savaşları ve korumacılık eğilimlerinin arttığı, bir dünyada, tehditlerin üst seviyeye ulaştığı bir dönemde, Türkiye’nin büyük başarılara imza attığına işaret ederek, şöyle konuştu:
"İhracatın Yıldızları etkinliğini en başından beri gözlemliyorum. Yıldızlarımız, belki ihracatta en yukarıda değiller, hatta, ciro rekortmeni oldukları da söylenemez, bununla beraber, buradaki kurumlarımız, Türkiye’nin yüksek katma değerli üretiminden, ihracatına kadar, önemli pay sahipleridir.
Yıldızlarımız, yenilikçi, niş pazarlara ihracat yapan gizli şampiyonlar. 72 bin ihracatçıyla kuvvetli bağlara sahip, büyük bir aileyiz. Ve uluslararası camiada 250'nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz."