Ülkelerin gelişim süreçlerinde stratejik değere sahip olan ve temel üretim makinası olmasının yanı sıra, girdi sağladığı sektörlerin üretim becerilerini şekillendirerek ekonomik gelişmede çarpan etkisi yaratan Takım Tezgahları Sektörü, sanayinin gelişime paralel olarak gelişiyor. İç pazarda otomotiv, savunma, havacılık, medikal ve beyaz eşya gibi sektörlerin tleplerine yanıt vererek hasas bir görev üstelenen sektör, 2017 yılında 711,5 milyon dolarlık bir üretim gerçekleştirerek gücünü ortaya koyuyor. Dünyanın birçok ülkesine gönderdiği 491 milyon dolarlık ihracatıyla da adından söz ettiren Takım Tezgahları Sektörü, stratejik öneme sahip birçok sektörde de önemli rekabet avantajı elde ediyor.

Sektörünün güçlü olması stratejik açıdan çnemli

Varılan durum itibariyle gelişen teknolojisi, artan üretimi ve ihracatıyla Takım Tezgahları Sektörünün Türkiye sanayisine olan katkısının her geçen sene artığını vurgulayan TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü, 2017 yılı itibariyle sektörün yaklaşık büyüklüğünün 1,2 milyar dolara vardığını beklirtti. Ersözlü, sektörün makine imalat sanayisi içinde önemli bir alt sektör olarak ilerlemeye devam ettiğini aktardı. Takım Tezgahları ile başta otomotiv, savunma, havacılık, medikal, beyaz eşya, demir-çelik, gemi ve vagon imalatı, tarım makinaları, genel makina ve kalıp imalatı, vb. olmak üzere çok sayıda sektöre üretim gerçekleştirildiğini aktaran Ersözlü, sektörün 2023 hedefinin üretim olarak 900 milyon dolar, ihracatının ise 600 milyon dolar olarak belirlendiğini dile getirdi.

“1 milyar dolarlık  iş alanı”

Böylesine geniş kapsamlı bir endüstrinin fuarını yapmaktan dolayı gurur duyduklarını dile getiren TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuar özelinde geçmiş yıllara nazaran bu yıl yüzde 13’lük bir büyüme beklediklerini vurguladı. MAKTEK’in sektörün buluşma platformu olduğunu belirten Ersözlü, dünyanın değişik noktalarından fuara katılım göstercek iş insanlarını 15 salonda toplam 125 bin metrekarelik alanda buluşturacaklarını ve yaklaşık 1 milyar dolarlık iş hacmi sağlamayı amaçladıklarını vurguladı. Ersözlü, “Ar-Ge destekli inovasyon harikası ürünlere ev sahipliği yapacak olan MAKTEK, 1.000’i aşkın firma ve firma temsilciliğini sektör profesyonelleriyle buluşturacak.70 ülkeden 60 bin ziyaretçinin yanı sıra Çin, Tayvan, Hindistan ve Kore gibi milli katılımlara da ev sahipliği yapacak olan fuar; yurt dışından gelecek kamu ve sivil toplum örgütlerinin üst düzey yöneticilerine de ev sahipliği yapacak” dedi.