ERZURUM (AA) -DAİB Başkanı Tanrıver, üye ihracatçıların yeşil pasaport kriterlerinin yumuşatılması talebini, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a ilettiklerini açıkladı.

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Tanrıver, yeşil pasaport kriterlerinde belirtilen ihracat limitlerinin aşağı çekilmesi karşılığında Ticaret Bakanı Pekcan’a, bölge ihracatının arttırılması sözü verdiklerini belirterek, “Bakanımız, konuyu içişleri bakanına iletip, sonuçlandırarak, bize geri dönme sözü verdi” dedi.
TİM Denetim Kurulu Üyesi şapkası da bulunan Tanrıver, yeşil pasaportun bölge ihracatçısı için, vizesiz seyahat ve hızlı hareket yeteneğiyle, bir ayaklarının yurt dışında olması anlamına geldiğini ve bu durumun sonucunda da, ihracatı artırabileceklerini ifade etti.
Yeşil Pasaport kriterlerinde, son üç yıllık ihracat rakamına bakılıyor.

10 MİLYON DOLARA KADAR 1 ADET YEŞİL PASAPORT VERİLİYOR

Buna göre, 1-10 milyon dolar bandındaki ihracatçıya 1 adet, 10-25 milyon dolar bandındaki ihracatçıya 2 adet,

25 -50 milyon dolar bandındaki şirketlere 3 adet; 50 -100 milyon dolar bandındaki şirkete 4 adet; 100 milyon dolar ve fazlası ihracatı olan firmalara 5 adet yeşil pasaport veriliyor.

İHRACATÇI ANİ BİR KARARLA YURT DIŞINA TANITIMA GİDİYOR

Tanrıver, ihracatçının çevik bir kararla, dış satıma konu olan mamüllerini acilen satabileceği durumlarda, yeşil pasaportun olmazsa olmaz olduğunu kaydetti.

Tanrıver, yine ihracatçıya 2 yıl süreli verilen yeşil pasaport süresinin 3 yıla uzatılması için de talepte bulunduklarını kaydederek, “Birlik üyesi firmalar, her ay bir veya iki ülkeye ürünlerini anlatmaya gitmek durumundalar.” dedi.

DAİB'İN 2019 İHRACAT HEDEFİ NE?

Erzurum’da açılan Türk Eximbank ofisinin de, ihracata olumlu etkisinin olduğunu, ihracatçının finansmana ulaşımını kolaylaştığını belirten Tanrıver, 2019 yılında 2 milyar dolar dış satım planladıklarını açıkladı.