Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile yaptıkları protokol bünyesinde, ortalamaların altında faiz imkânı sundukları söyledi. Buna göre, TİM üyelerinin kısa vadeli teminat mektubunu Eximbank’a vermeleri durumunda, daha avantajlı bir paketten yararlanabiliyorlar. 

TİM Yönetim Kurulu Başkanı Gülle, ihracatçıların finansmana erişimi ile Türkiye’nin ihracat düzeyi arasında doğru bir orantı olduğunu belirterek, “Finansmana erişimimiz ne kadar kolay ve uygun oranda olursa, ihracatımız da o oranda olumlu etkilenir” dedi.

NE KADAR KAYNAK AYRILDI, MİNİMUM KREDİ RAKAMI NE?

TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, TİM ile imzalanan protokol kapsamında kapsamında 50 milyon dolarlık kaynağı, TİM bünyesindeki ihracatçıların ihtiyaçlarına sunarak, Türkiye’nin katma değerli ihracatını arttırmaya katkı sunmaya çalıştıklarını belirterek, “Bunun yanı sıra, döviz alım satımında en uygun kur oranından alışveriş yapmalarına imkân tanıyacağız.  ihracatçılarımıza, pek çok alanda ücretsiz danışmanlık ve iş kolaylaştırıcı istihbari bilgi sunuyoruz” dedi. 
İmzalanan iş protokolüne göre, TEB 300 milyon dolar, TEB Factoring 50 milyon dolar olmak üzere toplam 350 milyon dolarlık kaynak ayrıldı. Firmalar ise kredi kullanımında, en az 100 bin dolar kullanmak durumundalar.

İHRACATÇIYA VERİLECEK KREDİ DE HANGİ KOLAYLIKLAR VAR?

Avro’da yüzde 4 ve dolarda yüzde 7 faiz oranı uygulanacakken, Eximbank’a verilen teminat mektubunda ise yüzde 1 oranında komisyon oranı belirlendi.
İmzalanan protokolle TİM üyesi ihracatçılara, alt limiti 100 bin dolar olan, piyasadan iki puan daha düşük faiz oranı ile kredi sunduklarını söyleyen, Baydar, “TEB’le Dış Ticaret Platformu’ndan 1 sene boyunca hiçbir ücret ödemeden yararlanacak ihracatçıların, ticaret yapılacak ülkede uygulanan vergi oranlarından, ürün kodu, potansiyel müşteri listesine, pazar verisi, nakliye süreci hatta güncel fuar bilgilerine kadar, detaylı veriyi online olarak sunacaklarını kaydetti.