Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Türkiye’nin 2020 yılı ocak ayı rakamları doğrultusunda yıla yüzde 6,1’lik bir artışla başlandı ve Türkiye’nin ihracatı 14 milyar 765 milyon dolar olarak gerçekleşti. 

Son 12 aylık ihracatın ise 181,6 milyar dolar seviyesine ulaştığı bildirildi.

TİM Başkanı İsmail Gülle, Türkiye Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracatının gerçekleştirildiğini ve bundan duydukları memnuniyeti dile getirerek ihracatçıların dinamizmi, doğru rota tespitleri ve stratejik kararların yanı sıra hükümetin destekleri ile 2020’de küresel arenadaki pozisyonun iyi noktalara taşınmayı sürdüreceğini ifade etti.

FARK 10 BİNE YÜKSELDİ

Gülle, 2019’da ihracat ailelerinin 90 bin 617 firmaya ulaştığını, ithalat yapan firma sayısı ile yaklaşık 10 bin firmalık bir fark yakalandığına dikkat çekerek, söz konusu tablonun ihracat farkındalığının ve tabana yayılma sürecinin başarıyla uygulandığının tablosu olduğunu dile getirdi.

Geçtiğimiz sene başlattıkları yıllık ihracat raporunun 2020 yılını versiyonunun yakında paylaşılacağını kaydeden Gülle, 2020’den 2030’a doğru projeksiyonların, potansiyel pazarların ve temel ihracat stratejilerinin ihracatçılara sunacaklarını söyledi.

BİN 499 YENİ FİRMADAN 80,4 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Ocak ayında ihracat ailesine bin 499 firmanın katıldığını, firmaların 80,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Gülle, firma bazında ise ocakta toplam 38 bin 165 firmanın ihracat yaptığını sözlerine ekledi.

OTOMOTİV İLK SIRADA

Sektörler olarak incelediğinde ocak ayını 2,4 milyar dolarlık ihracat ile otomotiv sektörü lider tamamlarken, onu 1,7 milyar dolar ihracat ile kimyevi maddeler ve 1,5 milyar dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri takip etti.