Orman Genel Müdürlüğü (OGM)'nin, 2020 yılında orman yangınlarının önlenmesi ve erken müdahalesi amacıyla ilk kez kullandığı insansız hava araçları (İHA) bu kez maden sahalarındaki denetimler için  kullanılmaya başlandı.

DENETLEMEK İÇİN DEVREYE ALINDI

Bursa, Bilecik ve Yalova şehirlerinde, 2020 yılında faaliyetini sürdüren izin sahalarında herhangi bir aşım olup olmadığı İHA’lar ile yapılan drone uçuşlarıyla belirlendi.

OGM'nin elde ettiği görüntüler özel bir yazılımla işlenerek, modeli (DEM), Ortofoto haritası (tif), Google Earth için güncel görüntü (KML) ve eşyükselti eğirili haritalar olmak üzere tüm güncel veriler üretildi.

Türkiye orman varlıklarının korunması ve geliştirilmesi adına gelişmiş teknolojileri de kullanan OGM, son olarak orman yangınlarına erken müdahale imkanı sağlayan İHA’ları maden sahalarının denetlenmesi için de devreye aldı.

TÜM TÜRKİYE'DE YAPILACAK

Denetimlerin kısa sürede ve hassasiyetle gerçekleştirilmesine olanak tanıyan yöntem ile faaliyette olan izin sahalarında aşım olup olmadığı sürekli olarak kontrol ediliyor. 

Bursa Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ve Bursa Bölge Müdürlüğü arasındaki iş birliği çerçevesinde, teknik personelin eğitimlerinin de devam ettiği çalışmanın 2021 yılında tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde yapılması hedefleniyor.