"TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI" "TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI"

İletişim ve İşletme Bilimleri Enstitüsü (İBE) tarafından 24-28 Ocak 2022 tarihinde düzenlenecek Human Week Zirvesi’nin başlamasına kısa süre kaldı. İş dünyası ve İnsan Kaynakları (İK) yönetimleri için altın niteliğinde kararlar alınması beklenen organizasyon için kayıtlar sürüyor.

"DAHA ÜST SEVİYEDE İNSAN KAYNAKLARINA İHTİYAÇ VAR"

Bu yıl ilkini düzenledikleri Human Week etkinliğinin temasını "New Employeer(r) Experience: Remote but Closer" olarak belirlediklerini belirten İletişim ve İşletme Bilimleri Enstitüsü kurucusu Prof. Dr. Ali Atıf Bir, “Çıkış noktalamızı, uzaktan çalışmanın zorunlu olarak hayatımıza girdiği pandemi dönemine atıfta bulunarak ‘uzak ama daha yakın’ sloganı oluşturdu. Bu etkinlikle amacımız katılımcılara; değişen dünyada bütüncül ve tatminkâr bir çalışan deneyimi yaratma ve İK uygulamalarını dönüştürme konularında yeni kapılar aralamak” dedi.

Artık insana gerçekten değer vermeyen hiçbir bölüm, işletme, marka, süreç ve sistemin yakın gelecekte hiçbir yeri olmayacağına dikkat çeken Prof. Dr. Bir, pandemiyle beraber gelen yeni neslin odağında sadece işi olmasının değil anlam arayışı olduğunu belirtti. 

Bu nesil için işinin bir anlamı olması gerektiğini ve bunu ona anlatan bir lider istediğini belirten Bir, “Yani bugünkünden daha üst seviye bir insan kaynakları olmalı." şeklinde konuştu.

"ARTIRILMIŞ İNSAN TEKNOLOJİSİ HESAP MAKİNASI İLE BAŞLADI"

Kurum kültürünün ön plana çıktığı son dönemde şirketler, İK mülakatlarında donanımları haricinde kurumlarına uyum sağlayacak çalışanları tercih ediyor. Konu hakkında UiPath Avrupa Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen, iş dünyasında kurum kültürünün önemi ve teknolojiden destek alarak çok daha etkili kararlar verebilen insan anlamına gelen artırılmış insan teknolojisinin faktörlerini açıkladı. 

Teknolojik gelişmelerde önemli bir çağ başlatan hesap makinasının insanları arttırılmış insan konumuna getirdiğini ifade eden Yeğen, “İlk hesap makinası beynimizin kapasitesinin genişletilmesine yardımcı oldu. Ardından çıkan bilgisayarlar ve cep telefonları ile sıkı şekilde artırılmış insanlar olduk. 2030’lara doğru giderken konuşulan rakamlarda insanın beyninin kapasitesinin binlerce hatta milyonlarca kez artırıldığı konuşuluyor. Artırılmış insan demek teknolojiden destek alarak çok daha fazla etkili kararlar insan demektir. Bu sebeple teknolojiyi kullanmak artık hayatımızın olmazsa olmazı haline geldi. İster CEO olun ister çağrı merkezinde çalışın, o teknolojik desteği almaya mecbursunuz.” diye konuştu. 

Yeğen, “Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, geleceğe doğru ilerlemede insanın sahip olması gereken en önemli beceri iletişim becerisidir. İnsan Kaynakları (İK) için en önemli kavramlardan olan iletişim becerisinin içinde de samimiyetin ve şefkatin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunları başarılı bir şekilde yapıp teknolojiyi kullanıp kendilerini artırılmış insan konumuna taşıyabilenleri çok parlak bir gelecek bekliyor. Dolayısıyla insanların kendine yatırım yapması gerekiyor. Her gün kendime kendi becerilerimi artırmak için nasıl bir yatırım yaptığımı soruyorum mesela. Dünya çok hızlı ilerliyor ve inanılmaz bir rekabet var. Cep telefonu ve bilgisayarın haricinde yapay zeka ile birlikte potansiyel bir yıkım geliyor ve buna adapte olmak zorundayız.” biçiminde konuştu.

"TÜRKİYE'DE NÜFUSUN GENÇ OLMASI BÜYÜK AVANTAJ"

Türkiye nüfusunun genç olmasının büyük bir avantaj olduğunu vurgulayan Yeğen, “Bu genç nüfusu iyi kullanmamız gerekiyor. Genç arkadaşlar da metaverse gibi yeni teknolojilerde yerlerini almak zorunda. Kariyerimde birçok yabancı şirkette çalıştım. İnanılmaz bir pazarlama bütçeleri gördüm. Tek baktığım şey trendler oldu. Bütün arkadaşların trendlerin nereye doğru gittiğini takip etmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

MÜKEMMEL TAKIM ÇALIŞMASI NASIL OLUR?

Zirvede dikkat çekilen ana başlıklardan şirket değerlerine de değinen Tansu Yeğen, “Bütün küresel şirketlerin ortak noktası değerleridir. Örneğin UiPath’de işe alım yaparken birinci kuralımız alçak gönüllülüktür. İkinci olarak, bildiğini düşündüğü herhangi bir konu üzerinde bilgi birikimi önemlidir. Aynı değerlere sahip kişiler bir arada toplandığı zaman mükemmel bir takım çalışması oluyor." dedi.

Yeğen, geçtiğimiz günlerde "40 Metotla Kariyerini ve Kişiliğini Parlat" isimli kitabıyla Platin İş Kitapları Ödülleri’nde, "Yılın En İyi İnsan Kaynakları ve Kariyer Kitabı" ödülünü kazanmıştı.