Honda, son dönemlerde Avrupa’daki tüm üretim tesislerini kapatıp yalnızca Japonya’da üretim yapacağına dair çıkan haberlere ilişkin bugün açıklamada bulundu. Honda Motor Avrupa Başkanı Katsushi Inoue yaptığı açıklamada küresel üretim ağlarında köklü değişikliklere gidileceğini açıkladı.

Honda Motor Avrupa Başkanı Katsushi Inoue, konuya ilişkin yaptığı açıkamada, sektörlerini etkileyen köklü elektrifikasyon stratejilerini hızlandırmak ve global operasyonları buna göre yapılandırmanın büyük önem teşkil ettiğini belirtti. Tüm bunların sonucu olarak üretim ağlarını geleceğe nasıl hazırlayacaklarına dair çalışmalarını masaya oturmak adına zor bir karar aldıklarına değinen Inoue, bunun hiç kolay olmadığının da altını çizdi. Inoue sözlerini “Bu duyurunun çalışma arkadaşlarımızda yaratacağı tedirginlikten kaynaklı derin bir üzüntü yaşıyoruz.” diyerek sonlandırdı.

Küresel üretim ağını yeniden yapılandıracağını açıklayan Honda, bu yeni yapılandırmanın nedenini global otomotiv endüstrisindeki köklü değişimlerin bir yansıması olarak nitelendirdi. Honda’nın elektrikli araçlara verdiği önemin artması sonucunda ortaya çıkan bu durum, elektrifikasyonun sektöre yaşattığı önemli değişikliler ile şirketin üretim proseslerini revize etmesine neden olduğu söylendi. Gelen açıklamaya göre Honda, üretim faaliyetlerini daha yüksek üretim hacmini yakalayabilecekleri bölgelerde yoğunlaştıracak.

Tüm bu nedenlerden kaynaklı HUM (Honda UK Manufacturing Ltd.), halihazırda var olan modellerinin üretim ömrünü 2021’de sonlandıracak ve İngiltere’deki Swindon üretim tesisini kapatmaya yönelik önerisini bugün personellerine iletti. Yılda 150 bin otomobil üreten Swindon’daki Honda tesisi, yaklaşık olarak 3 bin 500 kişiyi bünyesinde barındırıyor. Açıklamada, bahsi geçen karardan etkilenen personeller ile bugün içerisinde görüşülmeye başlanacağı da söylendi.

Honda’nın küresel yapılanmasındaki değişiklik Türkiye’deki faaliyetlerini de kapsamakta. Yılda 38 bin otomobil üreten Honda Türkiye A.Ş de 2021’de mevcut Civic Sedan adlı modelinin üretimini durduracak ancak şirket, Türkiye’deki faaliyetlerini sürdürmeyi planlıyor. Yapılan açıklamada konuyla ilgili olarak, “Honda Türkiye A.Ş. bu dönemde Türkiye’deki paydaşlarıyla yapıcı diyaloğunu sürdürmeye devam edecektir.” ifadelerine yer verildi.

Tüm bu değişikliklerin yanı sıra Honda’nın Avrupa merkezi İngiltere’de olmaya devam edecek ve Avrupalı müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda hizmet verecek.