27 ülkede yaklaşık 140 tesiste 90.000 kişiye istihdam olanağı sağlayan küresel bir otomotiv teknoloji şirketi olan Hitachi Astemo’nun Türkiye Fabrikası, sürdürülebilir gelecek için çalışmalarına tüm hızıyla sürdürüyor. Firma, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ile iş birliği yaptı ve Çevre Mühendisliği Bölümü ‘Sürdürülebilir Kampüs Yağmur Suyu Hasadı Projesi’ne katkı sağladı.

Projenin protokol töreni Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörlük binasında yapıldı. Törende bir konuşma yapan Hitachi Astemo Türkiye Fabrikası Genel Müdürü Murat Bayram, geleceğe daha yeşil bir dünya bırakmak amacıyla hızla çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. 

Çevreye verilen zararı en aza indirmeyi amaçladıklarının altını çizen Bayram, “Geleceğe değer katmak adına çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Sürdürülebilir bir çevre bilincinin yaygınlaştırılması ve gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir bir çevre bırakılması öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Hitachi Astemo Türkiye Fabrikası olarak grubumuzun 2030 yılına sıfır karbon emisyonu ile girme hedefine uymak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede adımlar atıyor ve projeler üretiyoruz”  şeklinde konuştu. 

İŞ BİRLİKLERİ İÇİN HER ZAMAN VARIZ  

Bursa Uludağ Üniversitesi ile iş birliği yapmaktan ötürü duyulam memnuniyeti paylaşan Bayram, kouşmasını şöyle sürdürdü: “Bursa Uludağ Üniversitesi’nin böylesine değerli projesine dahil olmak bizler için çok gurur verici. Hep birlikte el ele vererek, sürdürülebilir çevre hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum. Bursa Uludağ Üniversitesi ile yapılacak olan iş birliği çalışmalarına her zaman varız. Daha yaşanabilir bir gelecek için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz.”

HAYAT İÇİN SU KAYNAKLRI ÇOK ÖNEMLİ

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz da Hitachi Astemo Türkiye Fabrikası ile ortak bir çalışmada yer almaktan ötürü mutlu olduklarını söyleyen Kılavuz, “Yaşamın sürdürülebilir olması amacıyla su kaynakları hayati önem taşıyor. Su kaynaklarımızın kıt olduğu bir dönemde böylesine önemli projelerin de ayrı bir önemi var. Üniversitemiz adına desteklerinden dolayı Hitachi Astemo Türkiye Fabrikası’na teşekkür ediyorum. Firma tarafından bölümümüze verilen bu desteğin diğer üniversite-sanayi iş birliği çalışmaları için de örnek oluşturması, sürdürülebilir kampüs çalışmalarımıza güç katacak” dedi. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAMPÜS YAĞMUR SUYU HASADI PROJESİ

Diğer taraftan, Bursa Uludağ Üniversitesi’nde yağmursuyu hasadına ilişkin ilk çalışma, BUÜ Sürdürülebilir Kampüs Projesi kapsamında, Hitachi Astemo Türkiye Fabrikasının katkılarıyla, Çevre Mühendisliği bölüm binasında faliyete geçirildi.
  
Bu bağlamda yağmursuyu hasadı sistemi oluşturulurken, Çevre Mühendisliği bölümünün çatı alanının yaklaşık 200 m2'lik bir bölümü aktif şekilde kullanıldı. 

PINAR SU ATIK SU MİKTARINI YÜZDE 8 DÜŞÜRDÜ PINAR SU ATIK SU MİKTARINI YÜZDE 8 DÜŞÜRDÜ

Binadaki yağmursuyu olukları, 150 mm çaplı ortak sisteme bağlandı ve toplanan yağmur suları da 2000 litrelik yeraltı tankına verildi. Kontrol paneline bağlı olarak çalıştırılan dalgıç pompa ile bölümün zemin temizliği ve bahçe sulamasında ihtiyaç duyulan su miktarını karşılayacak bir yapı meydana getirildi.