İSTANBUL (AA) - Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Başkanı olan Çetin Tecdelioğlu, hırdavat sektörünün geçen sene 8,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve 1,1 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini söyleyerek, "Bu yıl sektör olarak dış ticaret fazlamızı daha da artırmayı ve 9 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Tecdelioğlu, hırdavat sektöründe 2019 senesinde gerçekleşen gelişmeleri değerlendirmek ve bu seneye ilişkin hedeflerini paylaşmak maksadıyla basın mensuplarıyla buluştu.

Hırdavatın, Türkiye çapında 14 bin sektör meslektaşı ve 635 bin çalışanla en önemli sektörlerden biri olduğunun altını çizen Tecdelioğlu, "bağlantı elemanları", "el aletleri", "kesici ve aşındırıcı takımlar", "mobilya aksesuarları", "kaynak ve tel grubu", "kilit ve aksesuarları", "iş güvenliği malzemeleri" ve "genel hırdavat" olmak üzere toplam 8 alt ürün grubundan oluştuğunu belirtti.

Tecdelioğlu, sektörün HISİAD çatısı altında toplanmasından sonra 80 üyeye ulaştığını belirterek, bu sayının yakın bir zamanda 100'ün üzerine çıkacağı bilgisini paylaştı.

Hırdavat sektöründe faaliyet gösteren firmaların, eskiden sektörün tanımlanmaması sebebiyle başka sektörlerin bünyesinde yer almak zorunda kaldığını aktaran Tecdelioğlu, şöyle devam etti.

"Sektör kendi ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılayamadı ve hak ettiği konuma gelemedi. HISİAD ile sektörün global ölçekte tüm pazarlarda söz sahibi olabileceği zemini oluşturmak için her platformda temsili eksiksiz bir şekilde sağlanacak. Hırdavat sektörü hem ürettiği ürünler tek başına değerlendirildiğinde hem de hizmet ettiği endüstriler düşünüldüğünde sanayi çarkının önemli dişlilerinden birisi. İnşaat sektörü, savunma, otomotiv, havacılık gibi endüstrilerde yaratılan katma değerde, sektörün bu sanayi dallarına sunduğu ürünlerin niteliği de oldukça önemli."