İSTANBUL (AA) - Hırdavat Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Başkanı olan Çetin Tecdelioğlu, hırdavat sektörünün geçen sene 7,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayarak, "Bu sene ise sektör olarak 8,5 milyar doları aşacağız. Cari açığa son derece önemli bir katkı sağlıyoruz." şeklinde konuştu.

Hırdavat sektörünü tek bir çatı altında buluşturmayı amaçlayan HISİAD'ın olağan genel kurul toplantısı, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, dernek üyeleri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.

Toplantıda söz alan Tecdelioğlu, dernek olarak sektörün tüm paydaşlarının sorunlarını, çözüm önerilerini bürokrasiye taşımayı ve ülke ihracatını en üst seviyelere taşımayı amaçladıklarını aktardı.

Tecdelioğlu, "Türkiye genelinde 14 bin firmanın faaliyet gösterdiği hırdavat sektörü olarak 650 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. 2018'de 7,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl ise sektör olarak 8,5 milyar doları aşacağız. Cari açığa son derece önemli bir katkı sağlıyoruz." şeklinde konuştu.

Sektörün, kilogram başına düşen ihracat değerinin Türkiye ortalamasının 4 katı olduğunu dile getiren Tecdelioğlu, şunları kaydetti:

"Kilogram başına düşen ihracat birim fiyatımız 5,37 dolar. Türkiye ortalaması olan 1,38 doların yaklaşık 4 katıyız. Hırdavat sektörü olarak birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracat gerçekleştirdiğimiz ilk 10 ülke arasında Almanya, Irak, Fransa, Romanya, ABD, İngiltere, İsrail, Hollanda, İtalya ve Mısır yer alıyor. Önümüzde gidecek çok yolumuz var. Türk hırdavat sektörü dünya pazarında 23. sırada bulunuyor. Hedefimiz, kısa süre içerisinde ilk 10'a girmek."