Mobilya sektörünün çatı kuruluşu olan Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED)’in III: Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı İstanbul’da gerçekleşti. Başkanlık seçiminin yapıldığı toplantıda Ahmet Güleç, istisnasız tüm oyları topladı. 

Türkiye’deki mobilya sektörünün hak ettiği yere gelebilmesi adına yoğun bir şekilde çalışmalar yürüten MOSFED’in III. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda istisnasız tüm oyları alarak başkan seçilen Ahmet Güleç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada 2023 hedeflerinin 10 milyar dolarlık ihracat olduğunu söyledi.

HEDEF 10 MİLYAR DOLAR

Başkan seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada 2023 hedeflerinin 10 milyar dolarlık ihracat olduğunu söyleyen Güleç, Türkiye mobilyalarının dünya markası olması adına çalışacaklarının altını çizdi. Yaptığı konuşmada federasyonlarının oluşum sürecindeki nedenler ve yaşadığı zorlukları hatırlatan Güleç, gelecek dönemde özellikle ihracata ağırlık vereceklerini belirtti.

10 KATTAN FAZLA BÜYÜME

Açıklamasında mobilya sektörünün Türkiye’deki gelişiminden de bahseden Güleç, sektör olarak 2000’li yılların başında ihracat altyapıları hazırlanırken 180 milyon dolarlık ihracatlarının karşılığında 220 milyon dolar ithalatlarının olduğunu hatırlattı. 2002 yılından şimdiye dek üretim ve ihracat rakamlarında 10 kattan daha fazla büyüme kaydettiklerini belirten Güleç, şu anda dünyanın 13’üncü büyük üreticisi olduklarının altını çizdi. Tüm bunların yanında dünya çapında ihracat rakamlarında ilk 10’u zorladıklarını da anlatan Güleç, üretimlerinin yüzde 30’luk bir kesimini ihraç edebilen, rekabetçi bir konuma geldiklerini de vurguladı. Hedeflerini tekrar eden Güleç “2019 yılında 4 milyar, 2023 yılına gelindiğinde ise 10 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var.” dedi.

“KENDİ HİKAYEMİZİ YAZIYORUZ”

Türkiye’deki mobilya üreticilerinin dünyada ilk beşe girmeyi hedeflediklerini vurgulayan Güleç, dünyadaki mobilya pazarının yüzde 2,5’lik payına sahip olmak için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi. Mevcut bu hedeflerini yıl bazlı çalışma rakamlarıyla da desteklediklerini anlatan Güleç, 2017 yılında bir ülkeye ihracat yapan mobilyacıların sayı 8 bin 697 iken bu rakamın 2018 yılında 9 bin 527’ye ulaştığını kaydetti. Sektör olarak hep birlikte üretip, fikir geliştirmeleri gerektiğini belirten Güleç, sektörce en çok ihtiyaçlarının birlikte hareket etmek olduğunu söyledi. “Sektör olarak kendi hikayemizi yazıyoruz.” diyen Güleç, Çin’de Alman gazetecilerin Almanya’ya Türk mobilya ihracat rakamlarının oldukça arttığından bahsettiğini kaydetti. Tüm dünya çapında her geçen gün daha fazla tanınmaya ve büyümeye devam ettiklerinin altını çizen Güleç, sektöre karşı verdiği birlik ve beraberlik mesajını yineleyerek sözlerini sonlandırdı.