BEYAZ ET SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİME DEVAM BEYAZ ET SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİME DEVAM

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Burak Sertbaş, "2022 yılında Türkiye geneli hazır giyim ihracatımızın 22 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceğini, EHKİB olarak ihracatımızın ise 1,6 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceğini öngörüyorum." diye konuştu.

YÜZDE 18 ARTIŞ KAYDEDİLDİ

Sektöre ilişkin gelişmeleri paylaşan Sertbaş, hazır giyim dış satımının 2021 yılında 2020 yılına kıyasla yüzde 18 artışla 20,2 milyar dolar olduğunu söyledi. Türkiye çapında sektörel dış satımda Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere ve İspanya'nın öne çıkan ilk 5 ülke olduklarını kaydeden Sertbaş, Birlik ihracatının ise 1 milyar 489 milyon dolar seviyesinde bulunduğu bilgisini verdi.

Sertbaş, 2021 yılında ise 2020 ile karşılaştırıldığında yüzde 14, 2019 yılına göre yüzde 13 arttığını dile getirerek en fazla dış satım yaptıkları ilk 5 ülkenin ABD, Almanya, Hollanda, İngiltere ve İspanya olduğunu ifade etti. 

"ÜYELERİMİZE BİREBİR DANIŞMANLIK HİZMETİ SUNACAĞIZ"

Dış satımda hedeflerine ulaşma noktasında tasarıma yaptıkları yatırımın payının büyük olduğunu düşündüklerini belirten Sertbaş, "2022 öngörülerine bakarsak pandemi kaynaklı çok büyük bir aksilik yaşamazsak, hammadde ve navlun kaynaklı maliyet artışları hızımızı kesmez ise 2021 yılındaki başarımızı 2022 yılında da tekrarlayacağımıza inanıyorum. Sağlam sürdürülebilir altyapımız, temiz üretime yaptığımız yatırımlar ve Avrupa'ya olan yakınlık avantajımızla 2022 yılında Türkiye geneli hazır giyim ihracatımızın 22 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceğini, EHKİB olarak ihracatımızın ise 1,6 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceğini öngörüyorum." dedi.

Gelecek dönemde EHKİB bünyesindeki çevre mühendislerinin tüm üyelerine birebir danışmanlık hizmeti vereceğini aktaran Sertbaş, böylece firmalarının sürdürülebilirlik kapasitelerini artırmak ve bu alandaki yol haritalarını onlara daha iyi anlatabilmeyi amaçladıklarını söyledi. Sertbaş, bu çerçevede firmaların tamamında atık yönetimi, sera gazı emisyonlarını azaltma, karbon ayak izi hesaplama gibi konularda çalışmalar yürütüleceğini bildirdi.

"DIŞ PAZAR ETKİNLİKLERİMİZİ SÜRDÜRMEYİ AMAÇLIYORUZ"

EHKİB Başkanı Sertbaş, 2022 yılında da Türkiye'nin katma değeri en yüksek ihracatını gerçekleştiren ve dönüşüme liderlik eden sektörlerinden biri olarak, sürdürülebilirliği odak noktalarına yerleştirip ulusal bir inovasyon gündemi oluşturmak gayretinde olacaklarına dikkat çekti.

Sertbaş, "2022 yılında da dış pazar etkinliklerimize devam etmeyi hedefliyoruz. Birliğimiz, ETHİB ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ile ortak bir Almanya Sektörel Ticaret Heyeti organize etmeyi planlıyoruz. Mart ayında Danimarka İstanbul Başkonsolosluğuyla iş birliğinde İzmir'de 2. Danimarka Alım Heyeti organizasyonumuzu yapacağız. Fransız perakende zinciri Monoprix ile de temas halindeyiz. Bu yıl içerisinde üyelerimize yönelik bir faaliyet gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. AHA projemize ilişkin faaliyetlerimizi bu yılda sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı. (AA)