ANKARA (AA) –  Türkiye'nin ilk milli ve yerli hava savunma sistemi olan Hisar-A ile ilk defa füze fırlatma sistemi üzerinden dik olarak gerçekleştirilen atışta hedefe ulaşıldı.
Türkiye'nin hava savunma ihtiyaçlarını milli ve yerli imkânlarla karşılamak amacıyla başlatılan Hisar projeleri kapsamındaki çalışmalar sürüyor.

Liman, askeri üs,  birlik ve tesislerin hava tehditlerinden korunması amacıyla döner ve sabit kanatlı uçaklara, havadan karaya atılan füzelere, seyir füzelerine ve insansız hava araçlarına karşı milli ve yerli olarak geliştirilen Milli Alçak/Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Hisar'ın test atışları devam ediyor.

Böylece, Savunma Sanayii Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, ROKETSAN ve ASELSAN temsilcilerinin katılımıyla Aksaray atış alanında düzenlenen atışlarda yeni bir aşama daha başarıyla gerçekleştirildi.
 Gelişmeyi sosyal medya hesabı Twitter üzerinden Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, duyurdu.

 HİSAR'DA YENİ KAZANIMLAR

Füzenin ilk hedefe yönlenmesi, arayıcı başlıkla hedef tespiti, takibi, radar bilgisiyle ara safha güdüm ve hedefe ulaşma yeteneklerinde Hisar-A'nın füze fırlatma sistemi üzerinden ilk defa dik olarak gerçekleştirilen atışta başarı sağlandı.

Yapılan angajman değişikliğiyle akabinde füze havadaki ikinci hedefe yönlendirilerek aynı başarı tekrar edildi.
Türkiye'nin ilk milli ve yerli hava savunma füze sistemi olarak ASELSAN ve ROKETSAN tarafından geliştirilen Hisar'da hava savunma alanında temel teknolojilerin kazanılmasının yanında aynı zamanda yeni kazanımlar da elde ediliyor. 

Şimdiye kadar yapılan testlerle otomatik angajman/ateşleme, dik atış, terminal güdüm gibi kritik yetenekler test edilerek projede önemli aşamalar kaydedildi. 
Silahlı kuvvetlere, Hisar-A'nın (alçak irtifa) 2021'de, Hisar-O'nun ise  (orta irtifa) 2022'de teslim edilmesi planlanıyor.
Diğer taraftan tamamen yerli olarak uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi ihtiyacının karşılanması için başlatılan Siper Projesi'nde de çalışmalar sürüyor.