Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Türkiye Uzay Ajansı'nın uzaya erişimde sivil firmaları ve kişileri teşvik edeceğini belirterek, "Zaten uzayda söz sahibiyiz" dedi.

"TUA, SİVİL FİRMALARI VE İNSANLARI TEŞVİK EDECEK"

Yıldız Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu tarafından organize edilen "17. RLC Günleri"nin son günündeki "Savunma Sanayi Paneli"nde konuşan Dr. Tüfekçi, panel kapsamında Türkiye'nin uzay hedefleriyle ilgili öğrencilerden gelen bir soruya şöyle cevap verdi:

"Türkiye, uzay alanında özellikle savunma sanayinde boş bir ülke değil. Savunma sanayinde gönderdiğimiz uyduların içinde ASELSAN tarafından geliştirilmiş "Transponder"lar ve başka faydalı yükler de var. Bunun yanı sıra uzaya attığımız sonda denemesinde ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilge Demirköz'ün geliştirdiği radyasyon ölçer var. Türkiye Uzay Ajansı'nın esas misyonu, sivil uygulamalarda uzaya erişimi yönlendirmek. Savunma sanayi, Roketsan her zaman uzayda vardı. Ana misyonu buydu, bunlar değişmeyecek. Sektördeki firmalarımızın gücüyle, Türkiye Uzay Ajansı'na destek vermeyi de sürdüreceğiz. Ancak TUA, uzaya erişimde sivil firmaları ve sivil kişileri teşvik edecek çok önemli bir yapı. Uzayı böyle algılamamız gerekiyor. Zaten uzayda söz sahibiyiz."