Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla düzenlenen törenle Halavet Gıda Jelatin Fabrikası'nın açılışı gerçekleştirildi.

"DÜNYA İHRACATINDAN DAHA FAZLA PAY ALMAMIZI SAĞLAYACAK"

Halavet Gıda'nın Bolu Gerede Organize Sanayi Bölgesi (OSB)'nde konumlanan üretim tesisinin açılış töreninde konuşma yapan Bakan Varank, şirketin vizyoner bakış açısıyla tasarlayıp hayata geçirdiği, gıda jelatini üretim kapasitesi bakımından Avrupa'nın en büyük fabrikasının resmi açılışını gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Varank, "Türkiye'deki ilk kolajen üretimi 2012'de Halavet Gıda tarafından yapılmıştı. Sığır jelatini ve kolajen üretimiyle ithalat ve ihracat oranlarını ters düz eden firmamız, inşallah bu yeni tesisiyle Türkiye'nin dünya ihracatından çok daha fazla pay almasını da sağlamış olacaktır." dedi.

"ÖNCELİKLE 80 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK"

Söz konusu fabrikanın 25 milyon dolar yatırımla hayata geçirildiği bilgisini paylaşan Bakan Varank, firmanın 2020'de elde ettiği 56 milyon dolarlık cironun yüzde 60'ını ihraç ettiğini, Tuzla'daki fabrikasının 60 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini ve yeni tesisin de firmanın yanı sıra Türkiye ekonomisinin gücüne güç katacağını vurguladı.

Fabrikanın ilk etapta 80 kişiye istihdam sağlayacağını ve yıllık 7 bin ton yenilebilir jelatin üretim kapasitesiyle üretim yapacağını aktaran Varank, ilaç, gıda, sağlık ve kozmetik sektörlerine hizmet vereceğini söyledi.

"CİROSU 80 MİLYON DOLARI GEÇECEK, İSTİHDAMI 180'İ AŞACAK"

Bakan Varank, 2022 yılında da yıllık 5 bin ton kapasiteli yeni kolajen hatlarını devreye alacağını, hedefin üretimlerinin yüzde 90'ınını ihraç etmek olduğunu ifade ederek, fabrikayla 2021 cirosunu 80 milyon doların üzerine, toplam istihdamını da 180'nin üzerine çıkmasını beklediklerini aktardı.

Bakan Varank, "Böyle başarılı firmalarımızı, Bakanlık olarak hiçbir zaman yalnız bırakmıyoruz. Firmamızın Tuzla'daki fabrikası için olduğu gibi bu fabrikamıza yönelik de yatırım teşvik belgesini daha önce düzenledik. Türkiye'nin gündemini yatırım, istihdam, üretim ve ihracatta tutmakta hükümet olarak kararlıyız. İşte bunun en güzel örneklerinden birinin de açılışını gerçekleştiriyoruz. Peki yeterli mi? Bence değil. Yaptığı Ar-Ge çalışmalarıyla jelatin serüvenine başlayan firmamıza, bakanlığımız desteğiyle bir de Ar-Ge merkezinin yakışacağına inanıyorum. İcra Kurulu Başkanı Yusuf Bey'e çağrımı yapmış olayım." diyerek sözlerini sürdürdü.

Varank, firmanın Tuzla'daki fabrikasında başta TSE olmak üzere birçok uluslararası kuruluştan helal sertifikasyon belgesine sahip olduğunu belirterek, "Açılışını yaptığımız bu tesis de üretim süreçlerinin tamamlanıp incelenebilir arşiv kaydının oluşmasıyla inşallah helal sertifikasını almış olacak." diye konuştu. (AA)