GÜMÜŞHANE'DEN EKONOMİYE 30 MİLYONLUK KATKI

- Gümüşhane'de, 2011 yılında çeşitli nedenlerle kapanmasının ardından 2016'da belediyenin girişimleriyle yeniden hizmete açılan Gümüşsu Fabrikası, ürettiği kuşburnu ve doğal yaban meyvelerinin suyu ile ekonomiye 30 milyon liralık katkı sağlıyor- Belediye Başkanı Ercan Çimen:- "Burada 50 kişi istihdam ediyoruz. Yapacağımız yeni yatırımlarla 2021 yılının mart ayından sonra inşallah çalışan sayımız ve kapasitemiz 3 katına çıkacak"

GÜMÜŞHANE'DEN EKONOMİYE 30 MİLYONLUK KATKI
EndüstriForum

GÜMÜŞHANE (AA) -  Gümüşhane'de, 2011 senesinde çeşitli sebeplerle kapanmasından sonra 2016' yılında belediyenin girişimleriyle yeniden hizmete açılan Gümüşsu Fabrikası, ürettiği kuşburnu ve doğal yaban meyvelerinin suyu ile ekonomiye 30 milyon liralık katkı sağlıyor.

Türkiye'de tespit edilen 27 kuşburnu çeşidinin 17'sinin doğal ortamda yetiştiği Gümüşhane'de 320 köyde yıllık yaklaşık 500 tonu aşkın kuşburnu üretimi gerçekleştiriliyor.

Kentte, 1974 senesinde kurulan ve vatandaşlardan ihtiyaç fazlası ürünü alıp kuşburnu suyu üreterek piyasada önemli yer edinen Gümüşsu Fabrikası, 2011' yılında çeşitli nedenlerle kapatılarak Halk Bankasına devredildi.

Gümüşhane Belediyesinin girişimleriyle 2016 senesinde tekrardan hizmete giren fabrikada, Gümüşhane dağlarında bolca bulunan ve C vitamini açısından zenginliğiyle öne çıkan kuşburnu işlenerek yurdun dört bir yanına meyve suyu ve marmelat olarak satılıyor.

Fabrikada kuşburnu suyunun yanı sıra kızılcık, böğürtlen gibi orman meyvelerinin suyu ve marmeladı da üretiliyor.

Gümüşhane Belediye Başkanı olan Ercan Çimen, basın mensuplarına, günlük 30 ton üretim kapasitesiyle çalışan fabrikada, vatandaşa, dağlarda yetiştiği doğal ortamından topladıkları ürünleri satın alarak ek kazanç sağladıklarını belirtti.

Kuşburnu suyu ile öne çıkan fabrikada yörede yetişen kaliteli orman meyvelerinin de işlendiğine dikkat çeken Çimen, "Fabrikamızda yaban meyveleri dediğimiz kuşburnu, alıç, kızılcık, böğürtlen, elma ve limonata suyu da yapılıyor. Bir yandan da marmelat üretimi yapıyoruz." şeklinde konuştu.

PANDEMİDE TALEP ARTTI

Çimen, kuşburnunun faydalarının altını çizerek, "Bir avuç kuşburnunun bir kasa portakala denk gelen bir C vitamini deposu olduğunu biliyoruz. 11 Mart'tan bu yana ülkemizde yaşanan pandemi nedeniyle de ürünlerimize talep arttı. Her geçen gün imkanlar ölçüsünde üretimimiz artırmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Fabrikanın üretim kapasitesinin artması gerektiğini dile getiren Çimen, şöyle devam etti:

"Şu anda yıllık marmelatta 830 bin, pekmezde 415 bin, meyve suyunda ise 9 milyon şişe üretime ulaştık. 2021 yılında ise bunu 3 katına kadar çıkaracağız. Köylerden ve komşu illerden çiftçimizin topladığı ürünleri burada en iyi şeklide işleyip ekonomimize kazandıracağız. Şu anda bölge ekonomisine, çiftçimize ve üreticimize 5 milyon liralık kazanç sağlıyoruz. Ülke ekonomisine ise 30 milyon liralık bir katkımız var."

Çimen, fabrikada 50 kişi istihdam ettiklerini söyleyerek "Yapacağımız yeni yatırımlarla 2021 yılının mart ayından sonra inşallah çalışan sayımız ve kapasitemiz 3 katına çıkacak. Burada hedefimiz Türkiye ve dünyaya Gümüşsu ürünlerini içirmektir. Gümüşsu'yu dünya markası haline getireceğiz." dedi.

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2020, 11:13
YORUM EKLE

ST Endüstri Radyo

Festo - Ana Sayfa

Dergiler
Partnerler