Türkiye’nin en önemli kurumları arasında yer alan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda vatandaşların iş talep formuna ulaşması çok kolay. Öncelikle kişinin TC kimlik no, doğum tarihi, nüfus cüzdanı seri/no bilgilerini eksiksiz ve doğru bir şekilde girmesi zorunludur. 

Aranan başlıca kriterler arasında başvurulacak unvana göre 2016 yılı KPSS’ de KPSSP3 ve KPSSP93 puan türlerinden 70 ve üzeri puan almış olması gerekiyor. Vatandaşların başvurularının kabul edilebilmesi için; İş talep formunda istenen tüm alanların eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekir. Taranmış bir vesikalık fotoğrafın sisteme yüklenmesi gerekir. Başvuru tamamlanıldıktan sonra, program vatandaşa bir aday numarası verecektir. “Başvuru Sorgula” alanından, iş talep formuna ulaşılabilir, aday numarası buradan kontrol edebilir.
Program Mernis ve ÖSYM ile entegre çalışmaktadır. Kimlik ve adres bilgileri Mernis'ten, sınav sonuç bilgileri ise ÖSYM'den alınmaktadır. Mernis'te kayıtlı yerleşim yeri adres bilginiz bulunmadığı durumda, başvuru kayıt formuna yönlendirilmeyecektir. Başvuru sırasında askerlik görevini ifa edenlerin iş talep formunda “terhis” kutucuğu işaretlemesi ve de , terhis tarihi olarak muhtemel terhis tarihlerini yazması gerekir. 

Lisans mezunları için ise; mezun olunan fakülte veya bölümün ilanda belirtilen mezuniyet şartları içerisinde sayılan fakülte veya bölümlerden biri olması durumunda denklik belgesi yüklenmesi gerekmemektedir. Denklik belgesi alanına diploma ya da mezuniyet belgesi yüklenmemesi gerekir. 

Mezun olunan fakülte veya bölüm ilanda belirtilen mezuniyet şartları içerisinde sayılan fakülte veya bölümlerden biri değil, ancak YÖK tarafından denk kabul edilen öğrenim kurumlarından biri olması durumunda, "YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurt içi/yurt dışındaki bir yükseköğretim kurumundan mezunum" alanının işaretlenerek, denklik belgesinin iş talep formuna eklenmesi gerekmektedir. İlgili belgenin 500KB'ı aşmamadı gerekir, ayrıca belge ".jpg" ya da ".jpeg" uzantılı olmalıdır. Belgenin 500 KB üzerinde olmaması için 75 dpi çözünürlükte taranması tavsiye ediliyor. 

https://uygulama.gtb.gov.tr/PersonelAlim/BGrubu/Basvuru/Anasayfa.aspx