Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencisi Çınay Dilibal tarafından geliştirilen göz hastalıklarıuzaktan teşhis edebilen cihaz, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te sergileniyor.

PINAR SU ATIK SU MİKTARINI YÜZDE 8 DÜŞÜRDÜ PINAR SU ATIK SU MİKTARINI YÜZDE 8 DÜŞÜRDÜ

BAKAN VARANK İNCELEDİ

Dillibal'ın geliştirdiği cihazı, festival çerçevesinde düzenlenen 6. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı'nı ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da denedi.

Genç mucit 2018 yılından beri geliştirmeye devam ettiği, biyomedikal ekipman tasarladığı bir platformunun olduğunu dile getirerek, söz konusu ekipmanın, bulut tabanlı ve nesnelerin internetini kullanarak uzaktan muayene gerçekleştirilmesini mümkün kıldığını söyledi.

Öncelik olarak, göz alanı için prototip ürettiklerini ve cihazın patentini aldıklarını ifade eden Dilibal, bahsi geçen çalışmanın doktorla hasta arasında eş zamanlı olarak teletıp platformu üzerinden uzaktan muayeneye olanak tanıdığını kaydetti.

"YÜZDE 70'İNİ TEŞHİS EDEBİLİYOR"

Dilibal, şöyle konuştu:

"İlk başta gözün ön yüzey hastalıkları ile başladık ki bu göz hastalıklarının yüzde 70'ini kapsıyor ve cihazımız, ön yüzey göz hastalıkları konusunda hastane ortamında yapılabilecek tüm teşhis işlemlerini yapabiliyor. Şu an prototip aşamasında ve ilk başarılı test hastane koşullarında yapıldı. Özel bir hastanenin tüm göz doktorlarıyla toplantılar gerçekleştirdik. Covid-19 döneminde online sistemlere olan talep çok arttı. Tıbbi cihazlar da bu alanda kullanışlı bir hale gelmeli." 

Cihazın içerisinde gözün ön yüzeyini ve retinasını görmeyi sağlayan bir mikro kameranın olduğu bilgisini veren Dilibal, "Öncelikle arka göz retina bölgesini görmeyi hedefliyor. Ardından göz dışında cildiye ve kulak burun boğaz alanlarında genişlemeyi amaçlıyoruz. Hasta arayüzünde cihaz ve teletıp platformu var. Buradan alınan veri, kullanılabilir hale gelmesi için bulut ve uç hesaplama katmanlarına gidiyor. Bu platform aslında en yeni teknolojilerden biri." diye konuştu.

"ÜRÜNÜ YAKINDA TİCARİLEŞTİRECEĞİZ"

Cihazın önceliğinin hastaneye ulaşamayan engelliler için geliştirildiğini söyleyen Dilibal, "Hastanede göz hastalıkları bölümünde lise stajımı yaparken, insanların hastaneye ulaşamadığını ve gözünü telefonla çekerek fotoğraflarını atanları gördüm fakat bunlar kullanışlı değil. Hastanede, başkaları tarafından getirilmek durumunda olan engellileri görüyordum. Bu tarz muayeneler evde de rahatça yapılabilmeli. Göz sistemlerinde lens ve kameraların açıları çok önemli, belirli açılarda muayene yapılabiliyor, bunun için göz doktorları ile çalıştık." dedi.

Kuluçka merkezleriyle görüşme aşamasında olduklarını aktaran Dilibal, ürünün yakında ticarileşeceğini sözlerine ekledi. (AA)