KOCAELİ (AA) - Türkiye'de 33 yıldır faaliyet gösteren P&G, Gebze'deki üretim tesislerinde gerçekleştirdiği "Yerli Üretim Yatırımları Toplantısı'nda" Türkiye'nin ekonomisine verdiği katkıyı anlattı. Toplantıya katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Procter&Gamble firmasının Gebze'deki üretim tesisini de ziyaret etti. Varank, firmanın önümüzdeki dönemde Türkiye'de yeni yatırımları olacağının müjdesini verirken "P&G'ye tedarikçi olan Türk şirketleri dünyadaki diğer Procter&Gamble fabrikalarına 170 milyon dolar ihracat yapıyor. Burada bir değer zincirinden bahsediyoruz. Firmanın önümüzdeki döneme ilişkin yeni yatırım planları var, Türkiye'deki planlarını görüştük"- "Firmanın 2023'e kadar yeni bir 'yerlileşme' hedefi var. Şu anda ithal ettiği 30 milyon dolarlık ürünü yerli tedarikçilerden almak üzere bir plan yapmışlar. Plan uygulamaya geçerse cari açığın azaltılmasına da katkı sağlamış olacaklar" dedi. 

P&G'NİN YERLİLEŞME HEDEFİ VAR

P&G'nin Türkiye'de önemli bir pazar payına sahip olduğuna dikkat çeken Varank, firmanın bu yıl 120 milyon dolar değerinde ihracat yapmayı planladığını söyledi. Varank, "Burada önemli bir değer zincirinden bahsediyoruz. P&G'nin önümüzdeki döneme ilişkin yeni yatırım planları bulunuyor. Türkiye pazarı için yapmayı hedefledikleri planları görüştük, konuştuk. Bugün yaptığımız ziyarette deterjan, çocuk bezi ve birçok kişisel hijyen alanında firmanın yeni geliştirdiği ürünleri gördük. Bunları nasıl ihraç edecekleriyle ilgili planlarını dinledik ve önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yapmak istedikleri yatırımları beraberce değerlendirdik." dedi. 

SON 10 YILDA ÇEYREK MİLYAR DOLAR YATIRIM

P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu da P&G'nin dünyanın en büyük temizlik ve kişisel bakım şirketi olduğunu belirterek, şirketin Türkiye'de 33 yıldır faaliyet gösterdiğini söyledi. Turnaoğlu Bakan Varan'ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken Türkiye'deki operasyonları geliştirmek adına kendisinin görüşlerini aldıklarını söyledi. Turnaoğlu, "Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, kağıt kategorisinde 9 yıldır, deterjan kategorisinde de 5 yıldır ihracat lideriyiz. İhracat alanındaki gücümüzü arttırmak amacıyla  10 yıl içerisinde 238 milyon dolar yatırım gerçekleştirdik. 2020 yılının ilk 7 ayında ihracat oranımızı  yüzde 20 artırdık. Hatta mart-nisan aylarında 33 yıllık tarihimizin en yüksek ihracatını gerçekleştirdik." dedi.  

"TÜRK TEDARİKÇİLERLE ÇALIŞIYORUZ "

"P&G olarak yaklaşık 450 tedarikçiden 175 milyon dolar değerinde ürün ve hizmet alımı yaptıklarına dikkat çeken Turnaoğlu, bu sayede Türk ekonomisine katkı sağladıklarını belirtti. Üstelik Türk tedarikçi sayılarının yabancı tedarikçilerden yüksek olduğunun altını çizdi. 89 tedarikçi firmanın 42'sinin yüzde 100 yerli üretici konumunda olduğuna işaret eden Turnaoğlu, bu firmaların aynı zamanda P&G yönetim merkezlerine de ürün ya da hizmet ihracatı yaptıklarını belitti. Turnaoğlu, yeni yerli Ar-Ge merkezinin Gebze üretim tesisinde 2018 yılında faaliyete geçtiğini anımsatarak, buranın Avrupa'nın en yeni Ar-Ge merkezi, P&G'nin Avrupa'yla Asya arasındaki tek Ar-Ge merkezi olduğuna dikkati çekti.