İSTANBUL (AA) - Çok uluslu bir bilim firması olan Gilead Sciences, en yenilikçi ve hayat kurtaran ilaçlarını Pharmactive İlaç iş birliğinde üretmek amacıyla yerli üretim anlaşması imzaladı.

İlaç sektörünün 2019 yılı inovasyon Endeksi’nde dünyada birinci sırada bulunan, ABD merkezli Gilead Sciences, devletin stratejik yerli üretim öncelikleri doğrultusunda en yenilikçi ve hayat kurtaran ilaçlarını Türkiye’de üretmek amacıyla Pharmactive İlaç ile üretim iş birliğine girdi. Yerel üretime ilişkin anlaşma, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin de katılımıyla, Gilead Sciences Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin ve Pharmactive İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak tarafından imzalandı.

Proje kapsamında, Dünya Sağlık Örgütü tarafından (DSÖ) ilaca erişimin en kritik olduğu hastalıklar olarak tanımlanan Hepatit ve HIV alanlarındaki hayat kurtaran stratejik ilaçlar, bundan sonra Türkiye’de Pharmactive İlaç iş birliğiyle üretilecek.

İlk olarak dünyada yıllık satışının 1 milyar dolara ulaşması hedeflenen Hepatit B ilacı ile başlayacak olan projenin, dünyada senelik satışının 8-10 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi hedeflenen, en son keşfedilen, yenilikçi HIV ilacının üretilmesi ile devam etmesi planlanıyor.