Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı (BCFN) ve The Economist Intelligence Unit (EIU) ortaklığıyla hazırlanan Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi’nin 2018 verileri belli oldu.

GIDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİ 2018’E 33 YENİ ÜLKE EKLENDİ

Endeksin 2018 yılında 35 yüksek gelirli, 23 orta gelirli, dokuz düşük gelirli olmak üzere toplam 67 ülke değerlendirmeye alındı. Söz konusu endeks, dünya nüfusunun beşte dördünü ve gayrisafi küresel hasılanın yüzde 90’ından fazlasını oluşturdu.   

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu bir yöntem kapsamında hayata geçirilen endekse, bu yıl 33 yeni ülke dahil edilirken, hesaplamada 37 gösterge ve 90 kriter baz alındı.

Endeks, sürdürülebilir tarım, beslenme sorunları ve gıda kaybı ile israfı olarak üç ana başlıkta toplandı.

FRANSA, DÜNYAYA ÖNCÜLÜK ETTİ

Endekste bu yıl ilk sırayı 76,1 puanla Fransa alırken, onu 75,6 puanla Hollanda takip etti. Kanada 75,3 puanla üçüncü, Finlandiya 74,1 puanla dördüncü ve Japonya 73,8 puanla beşinci sırayı aldı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün tahminleri doğrultusunda, günümüzde dünyada üretilen bütün yiyeceklerin üçte biri kayıp veya israf edilirken, Fransa, söz konusu kayıp ve israfları bertaraf etmede hayata geçirdiği politika ve önlemlerle öncü ülke oldu. 

TÜRKİYE, GENEL SIRALAMADA 58. OLDU

Endeksin genel sıralamasında 60,1 puan ile 58. olan Türkiye, gıda kaybı ve tüketici düzeyinde gıda atıkları başlıklarında iyi puan aldı. 

Türkiye, “Gıda Kaybı ve İsrafı” başlığında, yasal düzenleme ve yatırım eksikliğinin yanı sıra dağıtımda meydana gelen kayıplar dolayısıyla başlık altındaki son üç ülkeden biri oldu.

“Sürdürülebilir Tarım” başlığında 35’inci sırayı alan, “Beslenme Sorunları” başlığında 33’üncü sırada yer alan Türkiye; tarımın su üzerindeki çevresel etkisi, su çekilmesinin sürdürülebilirliği, su yönetimi, hayvan yemi ve biyoyakıtlar üzerindeki etki, arazi mülkiyeti, tarımsal sistemin çeşitlendirilmesi, çevresel biyoçeşitlilik, tarımın atmosfere çevresel etkisi, iklim değişikliğini önleme ve sürdürülebilir tarıma yatırım fırsatlar kategorilerinde ise yüksek puan almayı başardı.