Plastik geri dönüşüm sektörü 2020 yılında 6,13 milyon ton olan atık dönüşümü gerçekleştirmişti. 2022 yılında ise bu rakamın 7,4 milyon tona çıkması bekleniyor. Konuyla ilgili TÜİK istatistiklerinden yararlanarak rapor hazırlayan Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER), her geçe yıl sektörün gücünü artırdığına dikkat çekti. TÜİK tarafından iki yılda bir açıklanan verilere göre, 2020'de imalat sanayi iş yerleri, maden işletmeleri, termik santraller, OSB'ler, sağlık kuruluşları ve hane halklarında 30,9 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 104,8 milyon ton atık oluştu. 

ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

2021'DE EKONOMİYE 6,7 MİLYAR DOLARLIK KATKI

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği Başkanı Fatih Eren, “Türkiye'de gelişen imalat ve sanayi gücü ile nüfustaki yükseliş geri dönüşüm sektörünün iş yükünü artırıyor. Bu sektörde faaliyet gösteren işletmelerin atıkları dönüştürerek döngüsel ekonomi yöntemiyle katma değer sağlıyor. TÜİK rakamlarına göre 2020 yılında 49,1 milyon ton atığın 6,13 milyon tonunu plastik atıklar oluşturuyordu. Bu rakam geri dönüşüm sektörünün Türkiye ekonomisine 6 milyar dolar katkı sunuyor. Her ne kadar resmi veri olmasa da 2021'de küresel salgın ve yeni yatırımlar nedeniyle dönüştürülen plastiğin en az yüzde 10 artışla 6,8 milyon tona çıktığını, bunun karşılığında ülke ekonomisine 6,7 milyar dolarlık katkı sağlandığını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

"KARBON SALIMINI AZALTIYOR"

Eren, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Geri dönüşüm sektörü hem ülke ekonomisine katkı sağlıyor hem de dünyanın geleceği için çalışıyor. Bu açıdan çevreci kimlikleriyle ön plana çıkıyor. Sıfırdan üretimde ortaya çıkan karbon salımının geri dönüşüm çalışmalarıyla birlikte en aza iniyor. Doğal kaynakların tükenmesinin önüne geçiliyor. Sektör her yıl ortalama yüzde 10 oranında büyüyor. Bu yılın resmi rakamları 2023 yılının son döneminde ortaya çıkacak. Biz yüzde 10 olan ortalama büyümeyi ele aldığımızda 2022'de en az 7,4 milyon ton plastik atığın geri dönüştürüleceğini düşünüyoruz. Yaptığımız araştırmalar ve sahadan elde ettiğimiz veriler bize bunu gösteriyor. Plastik atıkların yarısına yakınını üretim esnasında, yüzde 40-42'lik kısmını ise hanehalkı tüketiminde ortaya çıkan atıklar oluşturuyor. Yüzde 10'luk kısmı ise ithalattan geliyor. Bu geri dönüşümün ekonomimize sağladığı katma değer 7 milyar doları aşacak." (AA)