HAVELSAN tarafından gemiler ve deniz platformlar için yerli imkanlarla geliştirilen GNSS sistemi, ilk olarak kutuplarda kullanılacak.

BAĞIMSIZ BİR NAVİGASON KULLANILMASI İHTİYACIYLA GELİŞTİRİLDİ

Savunma sanayinde son dönemde geliştirilen yerli ve milli teknolojiler çok yönlü kullanım olanaklarıyla farklı sektörlerin ihtiyaç ve taleplerini de karşılıyor. Bu doğrultuda HAVELSAN'ın geliştirdiği GNSS (Küresel Konum Belirleme Sistemi) alıcısı, denizlerden önce ilk olarak kutuplarda görev yapacak.

Firmanın bir süredir üzerinde durduğu ve yoğun çalışmalar yaptığı alıcı, gemilerde bağımsız bir navigasyon kullanılması ihtiyacıyla ortaya çıktı. 

ANTARTİKA BİLİM SEFERİ'NDE KULLANILACAK

HAVELSAN-TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Merkezi (KARE) iş birliği ve görüşmeleri neticesinde cihazın öncelikle 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde kullanılmasına karar verildi. Bilim ekibinin ihtiyaç duyduğu cihaza ilişkin gereksinimleri alan HAVELSAN mühendisleri, HAVELSAN GNSS'yi kutup seferine yetiştirmeyi başardı.

Böylece TEKNOFEST 2021’de başlayan iş birliği 4 ay gibi kısa sürede ihtiyaçlara cevap verebilecek bir ürünün ortaya çıkmasını sağladı. Cihaz, hafta başında TÜBİTAK Kutup Araştırmaları ekibine gerekli eğitimlerin sunulmasının ardından teslim edildi. HAVELSAN tarafından kutup çalışmalarına özel olarak ek özellikler ve donanımlar eklenen alıcıdan, TÜBİTAK KARE ekibi tarafından kutuplarda Türkiye adına gerçekleştirilecek çalışmalarda faydalanılacak.

KONUM HESAPLAMA YAPABİLİYOR, KÜRESEL KAPSAMA SAĞLIYOR

Çalıştırılması için haricen sabit bir yere bağlı kalmasına gerek olmayan HAVELSAN GNSS, taşınabilir powerbank ile beslenerek ekibin çalışmalarını kolaylaştıracak. Kutup görevi sonrasında bilim ekibinden alınacak geri bildirimler cihazın geliştirilmesinde kullanılacak.

Söz konusu cihaz, BeiDou, Galileo, Glonas, GPS, QZSS gibi farklı küresel konumlama uydu sistemlerini kullanarak konum hesaplama gerçekleştirebilmesinin yanında küresel kapsama alanı da sağlıyor.

SIRADA SİMÜLASYON ÇALIŞMALARI VAR

Gerçek zamanlı konum, hız ve zaman bilgisi ile kesintisiz çalışma performansı sunan cihaz, kutup görevinin ardından gemilerde kullanılması için hazır hale getirilecek.

HAVELSAN'ın şimdiki hedefi ise, gelecek dönemde Antarktika Bilim Seferi'ni desteklemek amacıyla simülasyon çalışmaları yaparak bunu bilim insanlarına sunmak bulunuyor. (AA)
 

PINAR SU ATIK SU MİKTARINI YÜZDE 8 DÜŞÜRDÜ PINAR SU ATIK SU MİKTARINI YÜZDE 8 DÜŞÜRDÜ