Uluslararası kurumların, ileri teknolojili Ar-Ge çalışmalarının, en iyi iklimi olarak tanıtılan Gebze’ye davet ediliyor.

General Electric'in (GE) küresel üç laboratuvardan birinin Gebze açılışını gerçekleştirdi. İleri teknolojili uçak motoru için geliştirilecek,  parçaların tasarım ve geliştirme çalışmalarına Gebze GE Havacılık Katmanlı İmalat Teknolojileri ArGe Laboratuvarı ev sahipliği yapacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, açılışı yapılan tesisin, GE’nin dünya çapındaki üç, ileri teknolojili laboratuvarından biri olduğunu açıkladı.

Katmanlı üretimde, ihtiyaç duyulan malzemenin yanı sıra, farklı geometri ve ileri teknolojik araştırmaların da yapılacağı laboratuvarda, geliştirilen ürünlerin Türkiye menşeli olacağı duyuruldu.

Bu laboratuvarda geliştirilen ileri teknolojili ürün ve tasarımların, enerjiden, havacılığa, beyaz eşyadan otomotive pek çok farklı alanda çalışılacağı açıklandı.

Sanayi ve Teknoloji bakanı Varank, klasik üretimin ötesinde, ileri teknolojili hızlı prototip, fonksiyonellik, ürün optimizasyonu ve düşük maliyetli bir model üzerinde çalışıldığını kaydetti
.
Varank, ileri teknolojinin, Türkiye’nin güçlü olduğu sanayi dallarında kullanılmasıyla potansiyelin ileriye taşınacağını, zayıf alanlarda da bir sıçrama yakalanabileceğini belirterek şöyle konuştu:

KÜRESEL TEKNOLOJİ GEBZE'YE Mİ GELİYOR?

“TÜBİTAK öncül Ar-Ge Laboratuvarı destek programı kapsamında, uluslararası en ileri teknolojili şirketlerin Ar-Ge yeteneklerini, Gebze’ye getirmek üzere, gerekli iklimi hazırladık. Sağlanan avantaj ve teşviklerden, şimdiden böyle dört firma yararlanıyor. Küresel hedeflerimize giden yoldaki hızımızı, iş yapış şeklimizin niteliği ve efektifliği belirleyecek.”

70 yıldır GE’nin Türkiye'de çalışmalar yürüttüğüne işaret eden Bakan Varank, Türkiye’nin beş kentinde de 500'ün üzerinde Ar-Ge mühendisi, 2 bin 300 kişinin havacılıktan, enerjiye, ulaştırmadan sağlığa kadar ki çeşitli alanlarda yüksek katma değerli üretim için araştırma yapıldığını ifade etti.

TERSİNE BEYİN GÖÇÜ MÜ YAŞANIYOR?

Bakan Varank, GE’nin Gebze’de açılan laboratuvarının, tersine böyün göçü ve kadın istihdimanıa katkısıyla da ayrı bir önemi olduğunu kaydederek şöyle konuştu:

"GE’nin, küresel merkezlerindeki kadın bilim insanlarının oranı yüzde dokuz iken, aynı rakam Gebze’de yüzde 26’ya çıkıyor. Bu durumun diğer firmalar için de örnek olmasına çalışacağız.
 Yine GE’nin Gebze’deki araştırma üssü, Türkiye’ye yönelik tersine beyin göçüne ev sahipliği yapması bir başka önemli gelişme. 15'ten fazla Türk mühendis, İsviçre, Hollanda, Almanya ve ABD’den Türkiye’ye, evine döndü.”

TÜM İMKANLAR TEKNOLOJİK ARAŞTIRMAYA MI?

Birkaç gün önce kamuoyuyla paylaştıkları "Uluslararası Lider Araştırmacılar" programıyla, Türkiye’nin içinden ya da küresel üst düzey araştırmacılara en cazip teşviklerin hazırlandığını kaydeden Varank,


"Türkiye’de araştırma yapmaya gelecek araştırmacılara, üniversiteler dışında, çalışmalarını özel sektörde sürdürmelerine, ekiplerini kurarken tüm ihtiyaçlarına yönelik imkanların seferber edileceğini açıklıyoruz.

Hedefimiz, Türkiye'yi en seçkin ve özel bilim insanlarına, dünyanın en uygun bilimsel araştırma iklimini tesis etmek, dedi.