Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, ihracatçı birlikler arasında hububat ve bakliyatta en fazla dış satım yapan birliğin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) olduğunu söyledi. 
TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu toplantısında konuşan Altunkaya, uluslararası konteyner firmalarının son dönemlerde sıklıkla, çeşitli gerekçeler ileri sürerek rekabet kurallarına aykırı fiyat yükseltme yoluna gittiklerini ve bu durumun ilerleyen günlerde ülke ihracatını olumsuz etkileyeceğini ifade etti.
Bu konuda çözüm bulunmasının önemli olduğunu vurgulayan Altunkaya, Türkiye'nin, hububat, bakliyat sektöründe yılın ocak-kasım döneminde 6 milyar 531 milyon 903 bin dolarlık ihracat yaptığını belirtti. 

EN FAZLA İHRACAT ORTA DOĞU ÜLKELERİNE YAPILDI

Yılın 11 ayında 211 ülke ve serbest bölgeye ürün ulaştırarak geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracatı yüzde 6,1 artırdıklarını belirten Altunkaya, gerçekleştirilen ihracatın en fazla 2 milyar 524 milyon 667 bin dolarla Orta Doğu ülkelerine yapıldığını söyledi. 11 aylık süreçte en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkelerin ise Irak, Birleşik Devletler ve Suriye olduğunu söyleyen Altunkaya, en fazla ihraç edilen ürünlerin başında ise bisküvi-pasta, buğday unu, bitkisel yağlar ve makarna olduğunu söyledi.
İhracatçı birlikleri bazında GAİB’in 2 milyar 38 milyon 916 bin dolarla en fazla ihracatı yapan birlik olduğunu söyleyen Altunkaya, ikinci sırada 1 milyar 775 milyon 428 bin dolarla İstanbul İhracatçı Birlikleri, üçüncü sırada ise 1 milyar 67 milyon 726 bin dolarla Akdeniz İhracatçı Birliklerinin olduğunu ifade etti.