Ford Otosan’ın elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerini hayata geçireceği, önümüzdeki 10 yılı kapsayan yatırımın vizyonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen,  Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Ford Otosan Genel Müdür Baş Yardımcısı Dave Johnston toplantıya katılan isimler oldu. 

YENİ NESİL VOLKSWAGEN TÜRKİYE’DE ÜRETİLECEK 

Ford’un ‘Yeni Nesil Transit Custom’ ailesinin dizel ve şarj edilebilir, hibrit elektrikli PHEV versiyonları ile tam elektrikli versiyonu 2023 yılı ortası itibarıyla kademeli olarak seri üretime hazır hale gelecek. Ayrıca, Ford ve Volkswagen gerçekleştirdiği stratejik ortaklığı ile Yeni nesil Volkswagen 1 tonluk ticari araç modeli Ford Otosan Türkiye’de üretilmeye başlanacak. 

18 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI SAĞLANACAK

Ford Otosan, otomotiv sanayinin elektrikli dönüşümüne lider olma misyonuyla çalışmalarına devam ediyor. Proje kapsamında Kocaeli’de elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerinin hayata geçirecek. Projenin yapımı 2026 yılına kadar sürecek ve 20,5 milyar TL’lik yeni yatırımının en önemli fazı olacak. Otomotiv sanayisinin en büyük yatırımı ile Kocaeli Fabrikaları’ndaki çoğunluğu ihracata yönelik olan ticari araç üretim kapasitesi 650 bin adede çıkacak. Diğer yandan 130 bin adetlik batarya montaj kapasitesine sahip olacak. Ford Otosan tarafından gerçekleştirilen doğrudan 12 bin kişiyi aşkın istihdam ilave 3 bin kişi ile 15 bin kişiye yükselecek. Yan sanayiyle birlikte de toplam 18 bin kişilik yeni iş imkanı sağlanacak. Ford’un elektrikli ticari araç üretim üssüne dönüşmesi hedefleniyor.

“İLERİYE DÖNÜK STRATEJİK BİR HAMLE OLACAK”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç ise, "Koronavirüs salgının yarattığı belirsizlik ortamına rağmen Türkiye tarihinin en büyük otomotiv yatırımını yapmaktan dolayı mutlu olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum. Bu yatırım, topluluğumuzun ve ortağımızın Türkiye olan inancının en büyük ispatıdır. Bu yatırım kapsamında Kocaeli Fabrikalarımız Türkiye’nin ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi olacak. Bu yatırım 10 yıl sürecek ve ileriye dönük stratejik bir hamle olacak. Ortaya çıkacak büyük katma değerin yanı sıra, oluşturulacak ekosistemle de ülkemizin otomotivdeki rekabet gücünün önemli ölçüde artmasına hizmet edeceğiz" dedi.

“İLİŞKİNİN TEMELLERİ 100 YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR”

Konuyla ilgili açıklama yapan Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley ise; “Ford ve Türkiye arasındaki ilişkinin temelleri neredeyse 100 yıl öncesine dayanıyor.  Bugün geldiğimiz yerde Ford Otosan, Türk otomotiv sektörünün öncü şirketi olmaya devam ediyor. Ford olarak, Koç Topluluğu ile ortak girişimimiz Ford Otosan ile bugüne kadar Türkiye'de başardıklarımızdan gurur duyuyoruz. Bundan sonrasında da bu başarılara yenisini eklemeye hazırız” diye konuştu.