Ford Otosan mühendisleri tarafından oluşturulan ekibin geliştirdiği "LaserSonix Q" projesi, ABD'nin prestijli teknoloji ödüllerinden Henry Ford Teknoloji Ödülü'ne (HFTA) layık görüldü.

PARÇALAR OPERATÖRDEN BAĞIMSIZ KONTROL EDİLİYOR

ses dalgalarını kullanarak parçalarda hata olup olmadığını tespit eden proje, üretim parçalarını yalnızca bir saniye süren bir ölçüm ile sorunsuz ve hurda olarak ayırabilen, üretim süreçlerini mükemmelleştirmeye katkı sağlayan kurum içi girişimcilik projesi olarak hayata geçirildi ve uluslararası bir ödülle başarısını taçlandırdı.

Akıllı üretim teknoloji kampanyasında bir fikir olarak başlayan proje, firma çalışanlarının geliştirdiği donanım ve yazılımdan oluşan patentli teknolojisiyle, üretim parçalarını operatörlerden bağımsız olarak yüzde 100 gerçek zamanlı kontrol edilmesine olanak tanıyor.

SOPRANOLARIN SESİNDEN İLHAM ALDILAR

Şirket mühendislerinin sopranoların sesi ile bardağı çatlatabilmesinden ilham alarak geliştirdiği teknolojide, üretim parçaları özel bir akustik sinyal ile temassız olarak titreşime tabi tutuluyor, bir lazer ile bu titreşim seviyesi yine temassız olarak ölçümlüyor.

"TÜRKİYE'NİN EN İYİ İŞVERENLERİ" LİSTESİ AÇIKLANIYOR "TÜRKİYE'NİN EN İYİ İŞVERENLERİ" LİSTESİ AÇIKLANIYOR

Üretim parçalarına ait titreşim özellikleri analiz edilerek, hatalı parçalar üretim sırasında gerçek zamanlı olarak hızlı bir şekilde belirleniyor. Proje, operatöre bağımlı süreçleri ortadan kaldırmanın yanı sıra hurda azaltımı ile çevresel fayda da sağlıyor.

ABD'DEKİ DEARBORN FABRİKASI İLE PAYLAŞILDI

Ford Otosan Gölcük ve Eskişehir fabrikalarında kullanılan ödüllü teknolojinin, Ford Motor Company’nin ABD’deki Dearborn Fabrikası ile de paylaşıldığı bildirildi. (AA)