İSTANBUL (AA) - Ford Otosan'ın, endüstri 4.0 destekli ilk Yüksek Hızlı İşleme Merkezini Kocaeli fabrikasında hizmete girdi.

Konuyla ilgili olarak firma tarafından yapılan açıklamaya göre, akıllı fabrika uygulamaları ile Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) "Global Lighthouse Network" listesine girmeye hak kazanan Ford Otosan, endüstri 4.0'a yönelik gerçekleştirdiği çalışmalarda bir aşamayı daha geride bıraktı. 

Firma, Kocaeli fabrikasında nesnelerin interneti (IoT) ve endüstri 4.0 destekli ilk Yüksek Hızlı İşleme Merkezini devreye sokarken, elektrikli araç üretimine yönelik çalışmaları kapsamında da endüstri 4.0 uyumlu aluminyum ve çelik sac şekillendirme yeteneği olan yeni pres hattını hizmete aldı.

Ford Otosan, Kocaeli fabrikasında hizmete soktuğu tüm makineleri birbirine bağlayan bir yazılım platformu üzerinde yapay zeka algoritmaları ile veriden değer yaratmayı amaçlıyor.

Yeni Yüksek Hızlı İşleme Merkezi sayesinde akıllı sensörler ile anlık olarak tüm süreçlerin koordinasyon ve takibi gerçek zamanlı imkan sunacak. Geliştirilen algoritmalar adaptif bir üretim süreç yönetimineolanak sağlarken, sistemde oluşabilecek arızalar daha erken teşhis edilebilecek.

Tesiste geniş bant aralığına sahip kablosuz haberleşme teknolojisi sayesinde tüm makine ve enstrümanların uzaktan erişim ve kontrolü mümkün olacak. Otomatik üç boyutlu kalibrasyon sistemi ile geometrik doğruluğun sürekliliği sağlanacak, yeni nesil motor ve sürücüler ile de enerji tüketimi yüzde 10 azalacak.

Toplam 2,2 milyon avroluk yatırım ile hayata geçirilen Yüksek Hızlı İşleme Merkezi, gelişmiş otomasyon alt yapısı sayesinde 7/24 çalışma olanağı sunuyor. Böylece, senelik iç kaynak işleme kapasitesi yüzde 18 oranında artarak 160 kalıp/yıl temposuna çıkarken, hidrostatik yataklama teknolojisiyle de yüzde 30 daha yüksek ilerleme hızı yakalandı.

Ford Otosan'ın elektrikli araç üretimine katkı sunmasını da amaçladığı, 11,2 milyon avroluk yatırımla devreye alınan yeni pres hattı "Hat 30" ise Kocaeli fabrikasında pres kapasitesini senelik 500 bin araç üretimini destekleyecek noktaya ulaştırdı.

Büyük pres parçalarının üretiminde dış kaynak kullanımını azaltan "Hat 30" projesiyle geleceğin otomotiv trendlerine hizmet edecek yeni elektrikli araç projelerinin aluminyum sac parça üretim ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanıyor.

Mekanik sac merkezleme yerine "optik merkezleme teknolojisi" sisteminin devreye alındığı "Hat 30" projesi ile dakikada 6 parça olan üretim hızı yüzde 33 oranında artırılarak dakikada minimum 8 parçaya çıkarıldı ve çekme preslerinde ses analizi ile tüm parçalarda incelme/yırtık tespit sistemi devreye alındı. Hat sonunda 2 bin metrekareye varan alan kazancı için hat sonu "T-Konveyör" sistemi kullanıldı.