İSTANBUL (AA) – Ford'un yeni geliştirdiği "Çıkış İkazı" teknolojisi, motosiklet, scooter ve bisiklet sürücülerinin kapı çarpma kazalarından korunabilmesini sağlıyor.

Konuyla ilgili olarak Ford tarafından yapılan açıklamaya göre, tüm dünyada araç kapılarının bisiklet, scooter ve motosiklet sürücülerinin üzerine fark etmeden açılmasıyla her sene binlerce kaza oluyor.

Kapı açma kazaları İngiltere’de her sene 60 bisikletçinin ciddi şekilde yaralanmasına ya da hayatını kaybetmesine neden oluyor. 2018 senesinde yanlızca Almanya’da 3 bin 500 kaza bu nedenle gerçekleşti.

"Yolu Paylaş" yaklaşımı doğrultusunda daha önce bisikletlilerin yaşadığı tehlikelerin önüne geçmek ve kendilerini daha rahat ifade etmeleri için dünyanın ilk "emoji ceket"ini üreten Ford, bu defa kapı açılma kazaları için harekete geçti ve yeni bir teknoloji üretti.
 

Ford'un yeni geliştirdiği "Çıkış İkazı" teknolojisi sayesinde motosiklet, scooter ve bisiklet sürücülerinin kapı çarpma kazalarından korunabilmesini sağlıyor.

Sistem, park etmiş bir aracın kapısının açılmasının bir çarpışmaya neden olabileceğini tespit ederse, sürücüyü yada yolcuyu tehlikeye karşı uyaran bir alarm çalıyor. Yan aynalar ve kapılardaki parlak kırmızı LED'ler bisiklet, scooter ve motosiklet sürücüleri için görsel bir uyarı olarak yanıp sönmeye başlıyor.

Ford araçları halihazırda bisikletçileri otomatik olarak algılayıp frenleyebilen ve kör noktalardan geçenleri algılayan sensörlere sahip bulunuyor. "Çıkış İkazı" ise bu mevcut sensörleriden faydalanarak araca yakın bisiklet, scooter ve motosikletlerin hareketlerini analiz ederek devreye giriyor.

Ford mühendisleri aynı zamanda bisikletlilerin araç etrafından güvenli bir şekilde uzaklaştığına emin olana kadar kapıların tam açılmasını geçici olarak önleyen yeni bir mekanizma üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Bu özellik acil durumlarda sürücü ve yolcular tarafından manuel olarak devre dışı bırakılabilecek.