WASHINGTON (AA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings, Türk katılım bankacılığındaki büyümenin son senelerde geleneksel bankaların büyümesini geride bıraktığını açıkladı.

Fitch Ratings tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, Türk katılım bankalarına yönelik değerlendirmeler yer aldı.

Açıklamada, Türk katılım bankacılığındaki büyümenin, piyasalardaki artan oynaklığa rağmen son senelerde geleneksel bankaları geçtiği anımsatıldı. 

Bu durumun 2014 senesinden beri 3 kamu katılım bankasının faaliyet göstermeye başlaması ve bu segmentin genellikle ortalamanın üzerindeki risk iştahını yansıttığına dikkat çekilen açıklamada, katılım bankacılığı için orta vadeli beklentilerin devlete ait katılım bankalarının genişleyen ağları, Türkiye'nin büyüme görünümü ve Müslümanların çoğunlukta olduğu demografik özellikle desteklendiği belirtildi.

Açıkalamada, varlık kalitesi basıkının önemli olduğuna dikkat çekilerek, Türkiye'de iyileşen görünüm dikkate alındığında 2020 yılının başında kısa dönemli risklerin hafiflemeye başladığı ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin endişelerin bankaların varlık kalitesi ve kredi profillerine yönelik aşağı yönlü riskler oluşturduğu bildirildi.

Katılım bankacılığının sermaye miktarının yeterli olduğunun vurgulandığı açıklamada, ancak bunun katılma hesapları ve bankaların yüksek kaldıraç oranları üzerindeki risk ağırlıklandırmasında yüzde 50'lik düşüşle incelenmesi gerektiği söylendi.

Açıklamada, katılım bankacılığının karlılığının finansal büyüme, ortalama fonlama maliyetinin altını yansıtan marjlar ve swap kazançlarıyla desteklendiği hatırlatılarak, performansın varlık kalitesindeki zayıflama ve krediler üzerindeki fiyat baskısına duyarlı olduğuna dikkat çekildi.