GİRESUN (AA) - Giresun Ticaret Borsası (GTB) bünyesinde yer alan fındık lisanslı deposunun elektrik ihtiyacının bir bölümünü güneş enerjisiyle karşılanması amacıyla yürütülen proje devreye alındı.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı 'nın (TANAP) Genel Müdürü olan Saltuk Düzyol, "TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları" kapsamında inşa edilen "Lisanslı Depolama Tesisinde Güneş Enerjisinden Elektrik Enerjisi Üretimi" projesinin açılış töreni sırasında yapmış olduğu konuşmada, TANAP'ın sosyal ve çevresel alanlara kaynak ayıran, bunun için yatırım stratejisi geliştiren, birçok kurum ve kuruluşla güç birliğine giden, yenilikçi girişimler başlatan ve çalışanlarını sosyal projelere dahil eden bir şirket olduğunu söyledi.

Kaynak hacmi itibarıyla Türkiye'deki en büyük sosyal yatırım programlarından birini bünyelerinde haya geçirdiklerinin altını çizen Düzyol, "2015 yılında TANAP bünyesinde duyarlı ve sorumlu davranma bilinciyle uygulamaya başladığımız Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları aracılığıyla proje güzergahı boyunca yerel nüfusa güçlü faydalar sağlamayı, sürdürülebilir projeler vasıtasıyla bölge halkının ekonomik ve sosyal kalkınmasını destekliyoruz." şeklinde konuştu.

Düzyol, TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları'nın en önem verdikleri çevresel öncelik alanlarından birinin de yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve verimli kullanılması olduğuna dikkat çekerek, bu manada TANAP Yatırım Programları kapsamında finanse edilen, Giresun Ticaret Borsası tarafından uygulanan projeyle 600 kilovat kurulu güç elde edileceğini, tesis aracılığıyla lisanslı depolama tesisinin enerji ihtiyacının yüzde 45'inin karşılanacağını belirtti.

Bununla senelikyaklaşık 435 bin lira değerinde enerji tasarrufu sağlanacağına dikkat çeken Düzyol, projeyle depolama maliyetlerinde de ciddi oranda düşüş sağlanacağını söyledi.

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük ise projeye sağlanan destekten ötürü TANAP yetkililerine teşekkürlerini sundu.

Bölük, proje sayesinde kırsal kesimler ve tarım alanları için ideal olan güneş enerjisi kullanımının yaygınlaştırılmasının amaçlandığını belirtti.

Konuşmaların ardından borsa bünyesindeki lisanslı deponun enerji ihtiyacını karşılayacak ve yaklaşık 4 milyon liraya mal olan projenin açılışı yapıldı.

Törende, Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, AK Parti Giresun Milletvekili Kadir Aydın, borsa yönetim kurulu ve meclis üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile davetliler yer aldı.