RAMALLAH (AA) - Filistin Ekonomi Bakanı Halid el-Usayli, Türk şirket ALKE ile Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Cenin kentinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) liderliğinde yapımı bitenCenin Serbest Sanayi Bölgesi'ni faaliyete geçirmek amacıyla anlaşma yapıldı.

Batı Şeria’nın Ramallah şehrindeki Filistin Başbakanlığında düzenlenen imza töreninde, Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğu Geçici Maslahatgüzarı İhsan Eralp Semerci, TOBB-BIS Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şekeroğlu ile Filistin'deki Alman Temsilciliği Ofisi Başkan Vekili Michael Herold yer aldı.

Almanya'nın finansal destek sağladığı anlaşmayı, Filistin Ekonomi Bakanı Usayli ve ALKE Şirketi temsilcisi Ayhan Kemaloğlu imzaladı.

İmza töreninden sonra bir konuşma yapan Filistin Başbakanı Iştiyye, Cenin Organize Sanayi Bölgesi'nin doğrudan 5 bin, dolaylı olarak ise 15 bin kişiye iş olanağı sunacağını söyledi

Başbakan Iştiye anlaşmanın, Filistin hükümetinin kendi kendine yetebilmesi ve İsrail işgalinden aşamalı olarak kurtulma projesi kapsamında gerçekleştiğini belirtti.

Öte yandan Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğu Geçici Maslahatgüzarı Semerci de Türkiye'nin siyasi, diplomatik, yerel kalkınma gibi bütün konularda Filistin'e desteğini sürdüreceğini vurgulayarak, yanlızca Filistin devlet kurumlarının inşasına değil, özel sektöre de destek sunulduğuna dikkat çekti.

Semerci "Bu proje, Türkiye'deki benzer projelere paralel bir şekilde gelişim ve işletim açısından Filistin sanayi sektörünün nitelikli dönüşümünü oluşturacaktır." şeklinde konuştu.

Filistin Ekonomi Bakanı Halid el-Usayli de AA muhabirine konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, anlaşmanın 20 milyon dolar değerinde olduğunu dile getirdi.

Türk firması ALKE'nin, hemen çalışmalara başlayacağını ve sanayi bölgesinin 17 ay içinde teslim edileceğini dile getiren Usayli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda Türkiye'nin Filistin'e verdiği katkıdan övgüyle bahsetti.